info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v39

Vill ha en halv miljon i skadestånd: ”Ska inte löna sig att bryta mot avtalet”

Byggnads vill ha halv miljon i skadestånd för kollektivavtalsbrott man menar ett litauiskt företag gjort sig skyldigt till. Företaget nekar till att ha gjort något fel.

En av Skanskas underentreprenörer betalade inte ut rätt lön på ett bygge i Jönköping, enligt Byggnads. Foto: Skanska

”Det ska inte löna sig att bryta mot kollektivavtalet”. Den linjen driver Byggnads i ett nytt ärende som skickats till Arbetsdomstolen.

Det handlar om ett bolag som har sitt säte i Litauen. Bolaget, som har kollektivavtal, monterar prefabricerad betong och stålstommar åt Skanska, kvarteret Dialogen, i Jönköping.

Parterna hade tidigare förhandlat men kunde då inte komma överens om en lönenivå. Enligt kollektivavtalet ska den centralt fastställda utbetalningsnivån på orten gälla, i sådana fall, menade Byggnads.

När facket senare granskade hur bolaget följde byggavtalet visade det sig enligt Byggnads att arbetarna fått lägre lön än det som gäller på orten för arbetare som saknar yrkesbevis.

Byggnads pekar också på att arbetarna arbetat övertid utan att få betalt för det samt haft arbetstagare som arbetat mer övertid än 48 timmar under en tid av fyra veckor.

Facket tillägger i stämningen att semesterersättningen är på 13 procent av löneunderlaget blivit felaktig eftersom lönen inte varit den rätta samt att pensionsavsättningar till Fora påverkats negativt som en konsekvens av den felaktiga lönen.

Företaget menar å sin sida att skälet till att man inte vill följa byggavtalet har att göra med traktamentet. Enligt litauisk lag är företaget skyldigt att betala traktamente. Bolaget blir inte är konkurrenskraftigt på svensk arbetsmarknad om traktamentet inte får räknas in arbetstagarnas löner, menar man.

Byggnads uppfattning är att ingen del av ett traktamente ingår i lönen enligt avtal, svensk rätt, eller EU-regler. Man kräver skadestånd på en dryg halv miljon kronor.

Förhandlingarna i Arbetsdomstolen kommer att hållas i maj.

Annons
Henkel 250×600 v39

Du läser: Vill ha en halv miljon i skadestånd: ”Ska inte löna sig att bryta mot avtalet”