info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Viktigt utreda ansvarsfrågan"

Det är viktigt att ansvarsfrågan blir utredd i domstolen. Det anser pappan till den svårast skadade eleven från teleskopolyckan vid Kvinnerstaskolan. Tre personer åtalas.

Kammaråklagare Bengt Svensson har åtalat tre personer; en lärare, skolans rektor och en tidigare gymnasieenhetschef vid Örebro tingsrätt för olyckan i oktober 2012. Då välte en teleskoplastare vid ett elevbygge på en fastighet utanför Örebro och två elever skadades. En av dem, Charlie Storm, fick mycket svåra skador.
-Det är naturligtvis jobbigt när det blir så aktuellt och allt rullas upp igen, men det är viktigt att ansvarsfrågan blir ordentligt utredd, säger Charlies pappa Roger Storm.
-För oss känns åtalet som att Charlie får en upprättelse och detta är också viktigt för att något liknande aldrig ska kunna hända igen, fortsätter han.

Lång väg tillbaka

Då olyckan hände stod Charlie och hans skolkamrat i en teleskoplastare där arbetskorgen hissats upp till maxhöjden 17 meter. Men plötsligt välte maskinen.
Charlie Storm fick livshotande skador, förutom skallskador var det värsta krosskador på käken och att båda lårbenen brutits. Han låg i respirator i flera veckor.
Idag är han på bättringsvägen, men vägen tillbaka är lång.
-Han kommer alltid att få kämpa med vissa, bestående, skador, säger Roger Storm.
I höstas började Charlie, som nu är 19 år, arbetet med att återta den utbildning som han missat då han skadades.

Åtalar tre

Kammaråklagare Bengt Svensson lägger nu ansvaret för olyckan på tre skolrepresentanter. Han åtalar dem för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.
– Det är naturligtvis särskilt allvarligt att det är ungdomar det handlar om och som har skadats, säger Bengt Svensson. Han hävdar att läraren brustit i riskbedömning och övervakning av elevernas säkerhet. Rektorn och gymnasieenhetschefen åtalas bland annat för att inte ha sett till att det fanns rutiner så att läraren utfört sitt arbete på rätt sätt. Samtliga tre nekar till brott.
Vid olyckan gick eleverna sista året på bygg-och anläggningsprogrammet vid Kvinnerstaskolan, där de arbetade på ett elevbygge utanför skolan. Vid olyckan var avsikten att de skulle åka upp och dokumentera dagens arbete med att ta bort tegel från taket till en byggnad.

Fick inte veta

Arbetsmiljöverket anser i sin tidigare utredning att flera allvarliga fel i kombination ledde till den svåra olyckan. En av de viktigaste var att maskinen kördes från hytten istället för från arbetskorgen. Det är förbjudet vid personlyft, eftersom det påverkar säkerheten. Detta visste läraren, men tillät ändå körning, eftersom han bedömde det som riskfritt. Att det var förbjudet hade dock aldrig eleverna fått veta något om. Arbetsmiljöverket riktade också bland annat kritik mot riskbedömning och mot att eleverna inte fått tillräcklig utbildning i säkerhet. Vidare mot att markförhållanden där maskinen var uppställd var riskabla. Ingen ansvarig från skolan fanns på plats då eleverna skulle köra maskinen och dokumentera sitt jobb.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Viktigt utreda ansvarsfrågan"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig