info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vibrationsgräns krävs vid fasadjobb

Skriftliga instruktioner för användning av vibrerande maskiner vid tegelfasader. Det kräver Byggnads i Göteborg som anser att kunskapen om vibrationsrisker är för dålig.

När murfogarna i tegelfasader ska renoveras blir det många arbetstimmar med handhållna vibrerande maskiner. Byggnads i Göteborg har nu begärt att arbetsmiljöverket hjälper till att ta fram skriftliga instruktioner för ett fasadjobb.
– Vi har träffat så många som är förstörda så vi måste se till att kunskapen om den här risken blir bättre, säger Jan Thell, arbetsmiljöombudsman på Byggnads i Göteborg.

Det jobb som arbetsmiljöverket nu ska titta närmare på är en fasadrenovering på Skolgatan i Göteborg. Där ska murfogarna knackas ur fyra till fem centimeter. Vid arbetet används bilmaskin, humla och vinkelslip omväxlande.
– Alla de här maskinerna vibrerar mycket och de får användas under begränsad tid. Vi har begärt att företaget informerar om riskerna för bestående vibrationsskador men vi tycker inte att vi har fått tillräckligt bra svar, säger Jan Thell.
Magnus Larsson på arbetsmiljöverket kommer nu att ta kontakt med företaget.
– Det krävs en skriftlig riskbedömning eller mätningar av de olika arbetsmomenten, säger han.

Magnus Larsson och Jan Thell anser båda att kunskapen om risker med vibrerande maskiner är för dålig.
– Det blir allt fler maskiner nu. Det är viktigt att kunskapen om att allt för mycket arbete med sådana här maskiner innebär risk för bestående och allvarliga skador, säger Magnus Larsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vibrationsgräns krävs vid fasadjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig