info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi sätter av lite extra"

Elektriker får varje år extra insättningar till sin avtalspension.

Elektrikerförbundets medlemmar får en extra procent förutom de 4,5 procenten som alla andra får, insatt på tjänstepensionskontot. Förbundet kom överens med arbetsgivarna om detta redan 2004. Beslutet kom efter påtryckningar från medlemmarna.
– Vi resonerar lite annorlunda än andra förbund. Vi tycker ibland att det är bättre att gå avtalsvägen och inte helt förlita sig på att den allmänna pensionen ska täcka upp. Genom att sluta egna avtal styr vi nivåerna själva. Snittpensionsålder är 62 år i vårt förbund och många upptäcker att de får ut väldigt lite som pensionär, säger Urban Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

Målarna får extra

Även Målarna pytsar in lite extra till avtalspensionen, 0,5 procent. Uppgörelsen kom 2007 då det fanns löneutrymme att satsa lite extra på pensionen.
– Vi har en målsättning att öka upp till en procent, men vi får beta av det pö om pö under flera avtalsförhandlingar, säger Peter Sjöstrand, förhandlingschef på Målarna.
Grundinställningen i Målarförbundet, liksom inom de flesta förbund inom LO, är att politikerna bör öka på den allmänna pensionen först.
– Men om det inte blir så, kan vi inte stå med armarna i kors. Men det är en svår diskussion. Vi får göra ställningstaganden från gång till gång. Risken är att man drar ner på ambitionerna från statligt håll om vi höjer avtalspensionerna, säger Peter Sjöstrand.
Vill du läsa fler artiklar om pensioner? I Facebook-gruppen Din försäkring på bygget får du nyheter direkt i ditt flöde. Gå med du också.

Vill du hålla koll på dina försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Läs mer
LO: ”Vi fick trots allt ett bättre pensionsavtal än vi hade innan”
Byggnads: ”Vi vill helst att alla inom LO får mer i tjänstepension”
Faktakoll: Så mycket förlorar du i pension på att jobba utan avtal.
Sitter du fast i pensionsfällan?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi sätter av lite extra"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig