info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi satsar på säkerhetsarbete"

Jonas Eriksson, platschef på Södra Cell Värö, säger att han skulle beskriva arbetsmiljön på fabriken som bra. Han känner inte igen oron som beskrivs för Byggnadsarbetaren.

Hur skulle du beskriva den generella arbetsmiljön för dem som jobbar med utbyggnaden och servicestoppet?
– Jag skulle beskriva den som bra.
Vi har pratat med personer som jobbat där som vittnar om stora faror en längre tid. Det handlar om bland annat bristfälliga lyftanordningar och bristande fallskydd. Känner du igen dig i att det funnits sådana brister?
– Har man så mycket personer så kan det absolut vara så. Men därför har vi oerhört många säkerhetsvakter ute, som ska kunna justera upp det.

Läs mer: ”Bara tur att fler inte dött”

Så du tycker inte att det funnits mer sådana problem än vad man får räkna med när det är så mycket människor?
– Man kan inte säga att man kan räkna med det. Men vi har satsat och satsar hela tiden på säkerhetsarbete och har många som hjälper oss, som vi köper in.
Har du fått signaler från arbetsplatsen om att personer där tycker att arbetsmiljön inte är bra, att det är för vanligt med risker när det gäller exempelvis lyft och fallskydd?
– Vi får ju tillbud och vi bejakar ju tillbudsanmälan. Så vi vill ju att om en person ser något ska den säga till.
De vi pratat med ger bilden av en generell oro, att det varit farligt länge och att man försökt larma om det. Den situationen känner du inte igen dig i?
– Nej, det tycker inte jag och vi har stämt av med Arbetsmiljöverket och vad jag förstår tycker de att vi arbetar på ett bra sätt.
Vi har också uppgifter om att man förvarat gasflaskor på ett sätt som kunde inneburit explosionsrisk. Är det något du känner till?
– Nej, det är det inte.
Och att det ska ha tappats spiror från väldigt hög höjd.
– Det känner jag till.
Hur kan det hända?
– Det är på ett område där arbetsmiljöansvaret ligger på en leverantör till oss. Men är man så många personer och hanterar saker på hög höjd, så visst kan man tappa saker. Men man måste försöka minimera sådant, självklart.
Hur reagerar du när du hör att folk uppger för oss att de känner en sådan här oro?
– Jag hoppas ju att de hör av sig till oss också. Vårt tänkande är ju att alla personer gör fel någon gång, men det viktiga är att tala om så att vi kan göra något åt det.
Vad gör ni nu, efter de olyckor som inträffat. Har ni ändrat ert säkerhetsarbete på något sätt?
– Vi försöker lära oss, men i grunden tycker vi att vi har att bra säkerhetsarbete.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi satsar på säkerhetsarbete"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig