info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Bara tur att fler inte dött"

En rörmontör dog efter en olycka på Södra Cell i Värö. Nu vittnar byggnadsarbetare och skyddsombud om livsfarliga arbetsförhållanden. "Fler kunde ha dött" säger ett skyddsombud.

En montör förlorade livet efter att ha klämts mellan ett rör och en stålkonstruktion den andre juni i år, i samband med utbyggnaden av massafabriken Södra Cell Värö. Olycksorsaken uppges vara att fästanordningen mellan kroken och kedjan som höll röret brast. Några dagar senare föll en arbetare sex meter i en annan olycka på anläggningen.
Nu vittnar skyddsombud och byggnadsarbetare om livsfarliga arbetsförhållanden under en längre tid på arbetsplatsen.
– Det är bara rena turen att inte fler arbetare dött eller skadats svårt.
Vi har stoppat flera jobb där man lyft tunga föremål över arbetare med lyftanordningar som riskerade att brista. I andra fall har vi stoppat jobb där folk klättrat på höga höjder utan minsta skydd, säger ett skyddsombud, ett av flera inom byggverksamhet som Byggnadsarbetaren talat med.
Samtliga vill vara anonyma. Men de vill ändå berätta för de har känt en frustration och en rädsla över förhållandena och de har försökt slå larm.

Usla lyftanordningar

På Södra Cells anläggning pågår en utbyggnad för att höja kapaciteten. Valmet ansvarar för installationsdelen och NCC och Peab för byggarbetena. En rad underentreprenörer finns på plats. Från maj och framåt har det också gjorts ett industristopp för service och reparationer på anläggningen. Då ökade arbetsstyrkan. Som mest har det varit över 3 000 personer på arbetsplatsen.


Läs mer:

Södra Cell: ”Vi satsar på säkerhetsarbete”
Nya uppgifter om dödsolyckan
Ny byggolycka på Värö
Montör dog efter arbetsplatsolycka

För Byggnadsarbetaren beskriver skyddsombuden en situation som stundtals varit i det närmaste kaotisk. De har fruktat för arbetares liv, både byggnadsarbetare och andra yrkesgrupper.
Till de allvarligaste bristerna hör tunga lyft med usla lyftanordningar, där arbetare befann sig under den tunga lasten. Man har lyft rör genom att förankra i andra rör som riskerade att gå sönder. Man band ihop lyftband på ett regelvidrigt sätt.

Arbete utan fallskydd

Ett annat stort problem har varit fallrisker.
– Jag har i stort sett dagligen sett situationer där personer balanserar på hög höjd, som mest 20 meter upp utan skyddsutrustning. Bland annat stoppade jag ett jobb där en person skulle fästa ett rör mot en pelare, tolv meter upp, säger ett av skyddsombuden.
Det har hänt flera tillbud och olyckor som har rapporterats in till Arbetsmiljöverket från arbetsplatsen. Skyddsombuden har rapporterat olika incidenter och tillbud till sina arbetsgivare och försökt slå larm till verket.
-Vi är flera stycken som försökt få ut Arbetsmiljöverket men de har inte kommit. Själv ringde jag ett par veckor före dödsolyckan, säger ett av skyddsombuden.

Explosionsrisk

De vittnar om flera tillfällen med ytterligare allvarliga risker. Att gasflaskor förankrats och förvarats på ett felaktigt sätt och att det i kombination med en rad småbränder utsatt folk för en direkt risk för explosion. Det har tappats spiror från 60-70 meters höjd. Folk har använt saxliftar som hissar och hoppat i och ur på hög höjd. Vidare har skyddsombud stoppat jobb och tvingat ut arbetare i samband med gasutsläpp på arbetsplatsen.
Håkan Asterhall jobbar i akutgruppen på Arbetsmiljöverket i Göteborg. Han håller i den senaste olycksutredningen och kommenterar kritiken.
– Jag vet att kollegor har varit där nere i olika utredningar, bland annat fick de plocka ner en ställning som var fel på arbetsplatsen och så var det en kille som fick en arm avsliten. Vi har haft folk på plats, men jag vet inte i vilken omfattning, säger han.
Här kommenterar Södra Cells platschef kritiken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Bara tur att fler inte dött"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig