info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi kör säkrare med ackord"

Tornkranföraren Magnus Fridh tar del av ackordet i Norge och menar att arbetet blir säkrare när kranföraren ingår i laget.

Du får ta del av ackordslagets förtjänst?
– Ja, de har lagstiftat om att det ska vara likställda löner för dem som jobbar i ett ackordslag i Norge och det gäller även kranförare.
Hur känns det?
– Jag stortrivs. Det är toppen. Jag kan inte förstå kritiken från arbetsgivarna att det skulle påverka körningen och säkerheten om vi är med i bygglaget.
Hur då, berätta hur du tänker?
– När jag jobbade på byggen i Stockholm kände jag mig stressad av de på backen. Det ska gå snabbt hela tiden, då pressar de på, för de vill ju ha en bra förtjänst. För en nyutbildad kranförare kan det kännas väldigt jobbigt och det kan påverka säkerheten.
Är det inte sån press i Norge?
– Nej, det blir ett bättre samspel med övriga i laget, man är en i gänget som kranförare, en viktig person, en nyckelspelare. Folk är mer ödmjuka och tänker liksom att ”alla gör så gott de kan, alla i laget”, vilket betyder att den som är ny på jobbet i Norge inte behöver känna sig pressad.
Hur känns det för dig när folk har den inställningen?
– Jag mår jättebra. Jag vet hur irriterande det kändes i Sverige att tjäna 30 kronor mindre i timmen och sitta och köra över raster, serva alla yrkesgrupper, bli sedd nästan som en maskin. Gubbarna kunde gå på rast, de byter ju av varann när de gjuter och kan gå ifrån, men en kranförare behöver ju också rast. Bygglaget vill ju så klart att det ska gå fort, de vill ju ha ett bra ackord, så jag kan förstå att det blir så i Sverige. Men jag menar att arbetet flyter säkrare i Norge, samspelet mellan kranförare och övriga på bygget blir bättre och arbetet säkrare när man ingår i ackordet.

Läs också: Byggnads vill att maskinförare ska ingå i ackordslag

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi kör säkrare med ackord"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig