info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi kommer säkert få pengar för hela perioden"

Kommer coronaepidemin att påverka lönen? Vi har frågat vad Sandra Janglöv, plattsättare på Peab Byggservice Väst, tror.

Sandra Janglöv tror att hon kommer få årets lönehöjning retroaktivt nu när avtalsförhandlingarna flyttas fram. Foto: Privat

Vad arbetar du med just nu?

– Det är lite olika uppdrag, men det är för det mesta badrum. Vi åker omkring en del och byter arbetsplats flera gånger i veckan.

Vad har ni för lönesystem, tidlön, ackord eller något annat?

– Vi har månadslön och den ligger på 34 500 kronor*.

Vad gör du för att få upp lönen?

– Vi har några fackliga eldsjälar som sköter den delen. Vi kan inte påverka hur mycket som helst då det sköts centralt via avtalen. Men vi har fått extra påslag under året då flera andra plattsättare i området legat högre, det känns bra att vi nu ligger lite närmare. Dessutom har nu snickarna och plattsättarna på byggservice lika mycket i lön.

Var det tufft att få till det påslaget?

– Jag tror att om man vill ha duktiga plattsättare som tar ansvar och gör bra jobb så lönar det sig i längden. Min känsla är att Peab vill det och att de därför haft en positiv inställning.

Coronaepidemin pågår för fullt. Har du lika mycket att göra som tidigare?

– Ja, det har jag, men jag vet att våra arbetsledare som ska titta på jobb har märkt en skillnad. Peab är väldigt noga med att skydda de anställda så det är lite svårare att komma hem till folk för att förbereda nya jobb. Vi får se hur det utvecklar sig framöver.

Tror du att krisen kan påverka din lön?

– Svårt att säga nu. Jag tror att det är tillgång och efterfrågan som styr. Nu är det ofta svårt att få tag på bra plattsättare, men om vi går in i en lågkonjunktur kan det självklart förändras.

Avtalsförhandlingarna har flyttats fram till i höst, vilket innebär att lönehöjningen den 1 maj inte blir av. Räknar du med att få den retroaktivt eller är du rädd för att lönepåslaget brinner inne?

– Vi kommer säkert få pengar för hela perioden, det tror jag. Det är fortfarande mycket att göra i branschen och de projekt som är igång kommer nog att fortsätta. I höst kommer företagen veta mer om hur det här med coronaviruset utvecklat sig. Är vi då på väg in i en lågkonjunktur tror jag att det kommer påverka lönen, men först nästa år.

* Motsvarar 206:58 kronor i timmen vid en arbetstid på 167 timmar/månad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi kommer säkert få pengar för hela perioden"