info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi har valt att sprida varslen"

Byggnads varsel om stridsåtgärder berör allt från mindre till stora företag med medlemskap i Sveriges Byggindustrier. Varslet innebär också ett stöd för Målareförbundet.

Byggnads varsel omfattar 60 företag och 2 600 medlemmar. Bland de uttagna företagen finns de rikstäckande byggjättarna, Skanska, Peab och NCC.
Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads.

Hur har ni valt ut företagen?
– Det är våra regioner ute i landet som gjort den stora gallringen. Vi har valt att sprida varslen över landet och de företag vi tagit ut består av en blandning av stora, medelstora och mindre företag. Precis som vid den förra konflikten, säger han.
I ett par fall har Byggnads valt att ta ut allt arbete för anställda på ett visst företag i ett helt län. Det gäller bland andra Skanska Direkt, vars samtliga arbeten i Kronobergs län tas ut vid första varslet den 12 april.
Varför?

-Det beror på att arbetarna där jobbar på så många arbetsplatser att det är svårt att ta ut en enda arbetsplats, vilket vi gjort i övriga fall, säger Torbjörn Hagelin.
I varsel nummer två, den 19 april, tas alla arbeten ut som utförs av anställda på Miljöhallen Golv i Jönköping, inom Jönköpings län.


LÄS MER

Därför varslade Byggnads
Lista: Alla byggen som berörs av konflikten

Hjälper Målareförbundet

Byggnads lägger totalt tre varsel. Ett träder ikraft den 12 april, nästa den 19 april och det sista den 26 april.
I Byggnads varsel ingår även ett stöd för Målareförbundet som nyligen varslade om konflikt.
Vad innebär ert stöd?

-Det är ett så kallat sympatiskt varsel. Vi tar ut byggföretag på några av de arbetsplatser där Målareförbundet varslat, säger Torbjörn Hagelin.
I de varsel som görs till stöd för Målareförbundet tar Byggnads ut sammanlagt sju byggföretag på fyra byggarbetsplatser.

Läs här listan över varslade företag och arbetsplatser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi har valt att sprida varslen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig