info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi flyttar fram våra positioner"

I dag inrättar Fifa ett oberoende etiskt råd. Rådets uppgift är att granska tillämpningen av mänskliga rättigheter inför stora idrottsevenemang. - Tillsammans flyttar vi nu fram våra positioner, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande som är på plats i Zürich.

De senaste åren har larmrapporterna haglat om de usla förhållanden på byggena inför fotbolls-VM i Qatar. Även inför fotbolls-VM 2018 i S:t Petersburg i Ryssland har arbetsförhållanden varit usla.

Läs mer: De är två ljus i Qatars mörker

Idag etablerar Fifa en rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter med uppgift att granska tillämpningen av mänskliga rättigheter inom Fifa. Byggnads ordförande Johan Lindholm är på plats i Zürich.

Har agerat blåslampa

– Fifa ansvarar för byggen av bland annat arenor inför fotbolls-VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022. Det här är ett verktyg för att förbättra villkoren för de byggnadsarbetare som jobbar där, säger Johan Lindholm.

Läs mer: Jag var inte förberedd på det man fick se där

Byggnads har sedan 2007 agerat blåslampa för att det internationella fotbollsförbundet Fifa ska följa sina egna etiska riktlinjer vid arenabyggen. Byggnads ordförande Johan Lindholm har vid ett flertal tillfällen besökt de hårt kritiserade byggena där migrantarbetare får jobba och leva under mycket svåra omständigheter.

Grundläggande mänskliga rättigheter

De svenska bygg- och träfacken har arbetat ihop med det globala byggfacket BWI, där Johan Lindholm är styrelseledamot, för att få slut på offrandet av byggnadsarbetares liv i samband med de stora idrottsmästerskapen.
Det globala byggfacket, BWI, har som mål att alla idrottsfederationer tecknar och respekterar grundläggande mänskliga rättigheter före, under och efter stora idrottsevenemang.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi flyttar fram våra positioner"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig