info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vem är du i boden? – pratsugen eller ”ska bara kolla mobilen”

Vem är du i boden? Social eller sugen på att kolla mobilen? Vi ringde runt till några byggare och frågade.

Foto: Mostphotos, privat.

Magnus Svensson, 55 år, snickare, Höganäs:

– Jag är egen företagare jobbar för mig själv, så jag har inga problem med att det är tyst. Jag har bara mig själv att prata med. Men när jag var anställd och man hade rast, så var jag en av dem som lade undan mobilen. Jag ville ha socialt umgänge och prata om ditt och datt.

Stephanie Olsson, 29 år, snickare, Göteborg:

Stephanie Olsson

– Just nu sitter jag i boden och pratar med dig i mobilen, hahaha. Så jag är både den som vill prata och använder mobilen i boden. Jag är ofta inne på Hemnet för vi håller på att leta efter hus att köpa just nu. Ibland svarar jag på jobbmejl. Men annars gillar jag att prata och diskutera det som är på tapeten.

Blir du irriterad på dem som enbart kollar mobilen?

− Nej, hos oss är det inte särskilt vanligt. Om någon drar i gång en diskussion så hoppar de flesta på och tycker till.

Joakim, Olsson, 20 år, snickare, Göteborg:

Joakim Olsson

− Det beror på vilka gubbar som är i boden om jag kollar på mobilen eller inte. Om det är trista gubbar då kollar jag mobil. Om det är goa gubbar då sitter jag och tjötar.

Vad gör du i mobilen?

– Kollar Insta, Snapchat. Tiktok. Jag blev påtvingad att skaffa Tiktok. Nu har jag fastnat i träsket.

Har du varit med om att någon sagt ”lägg ifrån dig mobilen”?

− Nej, aldrig. Jag är en ganska social person. Snackas det så går jag med i snacket.

Ola Wendel, 26 år, snickare, Ystad:

−Jag kollar nog alltid av mobilen det första jag gör. Det är mycket man ska ta igen, man vill se lite vad som hänt, svara på mejl och sms, men det går rätt fort, sen går man över till att bli social. På min arbetsplats är vi ett tight gäng och vi har väldigt kul tillsammans.

Pratar ni privata grejer?

−Absolut, förhållanden, problem, vad man gjort i helgen, framtidsplaner, semester. Det har inte alltid varit så, men just nu är det ett sådant gäng. Vi sitter inte tysta med våra mobiler, men mobilerna finns alltid med. Lärlingar kan ofta känna sig lite utanför i början. Det är helt förståeligt att om man är ny på jobbet och kanske lite blyg, tar man upp mobilen. Men då ställer vi några frågor, för att dra in personen i gruppen. Man vill ju att alla ska må bra och vara med i gänget. Men det är inte bara jag som tar det ansvaret, det är flera.

Per Nord, snickare, 45 år, Ystad:

− Det beror på vilken dag det är. På måndagen är man lite tröttare, då är det lätt att man tittar mer i mobilen. Ju närmare helgen man kommer ju gladare och socialare blir man. Det märker man på alla. Jag tycker att det är viktigt med social kontakt.

På måndagen är man lite tröttare, då är det lätt att man tittar mer i mobilen

Har du haft kollegor som enbart stirrar ner i sin mobil?

– Ja, typ 25 minuter av rasten på 30 minuter. Det är en generationsgrej. De har så mycket de göra i sina mobiler. De har en massa grejer de måste svara på.

Kan du tänka dig att säga ”lägg bort den där”.

– Nej, absolut inte, jag är ingen polis, det är upp till var och en, det är deras liv. Däremot kan man starta ett samtal och då lägger de alltid ifrån sig mobilen.

Kollar ni på klipp tillsammans?

− Om någon ser något roligt klipp, då brukar det visas för de andra. Konstiga byggmissar och liknande.

Då ska jag lägga upp klipp till er fem i elva.

– Fem i tolv är bättre, då har vi hunnit till bodarna på rast!

 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vem är du i boden? – pratsugen eller ”ska bara kolla mobilen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig