info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Veidekke stoppar långa ue-kedjor

Mats Wennberg, förtroendevald på Veidekke har i samverkan med sin arbetsgivare varit med och utarbetat ett system för kontroll av underentreprenörer. Veidekke har även satt stopp för långa ue-kedjor.

Högst två ue-led får finnas på Veidekkes byggen, efter ett beslut i ledningen. Vad är bakgrunden till det?
-Veidekke är ju ett norskt företag och för två år sedan infördes det i Norge. Det hade kommit in grovt oseriösa företag i ue-leden utan att VD:n i Norge visste om det och han drog därför i nödbromsen. I Sverige visade det sig också, bland annat på byggen i Göteborg och Solna, att falska ID-06-brickor användes och att oseriösa entreprenörer fanns i ue-kedjan. Då beslutade VD:n i Sverige att följa Norges exempel.
Hur kontrollerar Veidekke att underentreprenörerna verkligen följer regeln?
-Våra underentreprenörer får skriva på papper om detta. Två MB-ledamöter jobbar i princip heltid med att kontrollera att Veidekkes ue:n är seriösa. Att det finns avtalsförsäkringar, att pensioner betalas in, att skatter betalats, att det finns företagshälsovård, att löneredovisningen till BI och Byggnads sköts. Vi har väldigt bra koll.
Hur känns det för dig som förtroendevald att din arbetsgivare på allvar försöker sätta stopp för oseriösa underentreprenörer?
-Det här är ett jättestort steg och vi är på rätt väg. Nu gäller det att se till att kontrollerna fungerar, att systemet blir vattentätt. Att kryphålen täpps till. Det här är viktigt. Underentreprenörerna måste konkurrera på samma villkor. Det blir oschysst konkurrens när en del struntar i att betala skatt och andra sköter sig. Enbart två led i ue-kedjan, ger oss bättre koll.
Vad tycker yrkesarbetarna om det här?
– Alla tycker att det är jättebra. Alla vill ha mer ordning. Hela branschen lider av att det finns för många oseriösa företag i byggsektorn.
Tror du att du att andra byggföretag kommer att ta efter Veidekke och införa samma regler i sina projekt?
-Hoppas det. På sikt tror jag det. Fast vi behöver nog beslut från regeringen för att få bukt med de oseriösa företagen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Veidekke stoppar långa ue-kedjor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig