info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

VD: "Det var administrativa kurser"

Att utbilda anställda i L. Ron Hubbards företagsmetoder är ett sätt att nå framgång för företaget. Det menar David Frykman, vd för DM Tak. Men han förnekar att det har något att göra med scientologin som religion.

Ni har utbildat personal på arbetstid med litteratur grundad på scientologi. Varför?
– Det är inte scientologiskt material. Han som har skapat scientologi har också skapat en administrativ teknologi och olika typer av teknologi som man kan använda i livet. Vad som är scientologi det har att göra med själen och den andliga biten. Sedan har vi biten som är rent administrativ och det är den som vi satt anställda på.
Företagets kurser förmedlas genom WISE, World Institute of Scientology Enterprises, som tillhandahåller Hubbard Management, kurser och metoder för företag. Enligt David Frykman är detta en metod som gjort DM Tak framgångsrikt.
Vad är orsaken till att ni har kurserna för era anställda?
– Det är för att utveckla företaget och för att utveckla anställda som individer.
Vissa kurser har hållits i Scientologi-kyrkan. Varför hölls de där?
– Vissa av kurserna som hållits tillgängliga har hållits i Scientologikyrkan, men ingen har blivit tvingad att gå dit. Man kan också gå på företaget.
Men varför har vissa gått kurs i Scientologikyrkan om det inte har någon koppling till religion?

– Bara för att det kallas för Scientologikyrkan betyder väl inte det att man inte kan leverera en kurs som inte har med religion att göra? Vår idé på företaget har inte varit att man ska göra något med scientologin. Vi har inte några sådana syften överhuvudtaget. Utan det har bara varit att man ska utvecklas på sin befattning.
David Frykman säger att ett seminarium, ”Arbetets problem”, var obligatoriskt för alla, men att övriga utbildningar varit frivilliga.

Läs mer:
”De försökte dra in folk i rörelsen”
Det här är scientologi
Utan avtal på fackets tak
Svenskar i globalt nätverk

Det finns anställda som tyckt det varit obehagligt att gå kurser i vad man uppfattar vara en tro eller inriktning som man inte delar. Vad anser du om det?
– Det är ingen som kommunicerat det till mig. När det gäller seminariet har vi haft samtal med två personer som tyckte det hade med scientologi att göra men det hade det inte. Det var bara samma författare, men det var en administrativ, ingen andlig kurs. Vi hade inga dåliga avsikter. Efter det har vi inte haft något liknande seminarium.
Vid kursavslut i kyrkan ska man ha använt en så kallad e-meter, varför?
– Jag vet inte vad de gjort, så jag kan inte svara på det. Min erfarenhet är att man kollar om det gått bra på kursen.
Enligt David Frykman berättar företaget vid anställningsintervjun öppet om att man använder Hubbards administrativa teknologi.
Vissa som anställts har inte uppfattat det.
–  Det gör vi som standard. Det känns inte som att de pratar sanning i så fall.
David Frykman bekräftar att företaget har en ingångslön på 75 kronor i timman för oerfarna. Vidare säger han att personalutrymmen saknats på vissa ställen, men att detta förbättrats. Vissa på företaget har saknat utbildning i heta jobb och ställningsbyggande. I dag satsas det mer på teknisk utbildning.


DM Tak
– 22 anställda.
– arbetar med takmålning, takläggning, plåtslageri, snöskottning och service på tak
– har också en takmålarskola

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: VD: "Det var administrativa kurser"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig