info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

VD dementerar att omkomna saknade avtal: ”Alla papper är i ordning”

Tre av de döda i hissolyckan i Sundbyberg tillhörde underentreprenören Nordecon. Vd:n Heigo Sepp dementerar att två av dem – bägge ukrainska män – ska ha saknat anställningsavtal.

Nordecons vd Heigo Sepp säger att ukrainarna hade avtal.
Tre av de omkomna i Sundbyberg jobbade för Nordecon. Vd:n säger att samtliga hade anställningsavtal. Foto: Ivar Andersen

Efter hissolyckan i Sundbyberg har diskussionen handlat om säkerhetsfrågor, men också om anställningsvillkor. 

Tre av de omkomna jobbade åt samma bolag, underentreprenören Nordecon. Två av dem var ukrainska medborgare. Det har cirkulerat uppgifter om att dessa saknade anställningsavtal, men det dementeras kraftfullt av Nordecons vd:n Heigo Sepp.

Det fanns anställningsavtal och det fanns ID06

– Det är fel, säger han till Byggnadsarbetaren.

– Det fanns anställningsavtal och det fanns ID06. Alla papperna är i ordning för det här bygget. 

Nordecon har samarbetat med totalentreprenören Andersson Company i över tio års tid. Men företaget hade bara varit på arbetsplatsen i Sundbyberg i ungefär en vecka innan dödsolyckan.

– Vi gjorde snöskottning och täckning av arbetsytor, säger Heigo Sepp.

Den tredje omkomne från Nordecon var en rysk medborgare i 50-årsåldern. Han var arbetsledare åt de bägge ukrainarna.

– Du vet nog svaret på hur jag mår, ta det gånger tio bara. Det är självklart att det är tragiskt och ofattbart, säger Heigo Sepp.

LÄS MER: Allt om hissolyckan i Sundbyberg

Uppgifter: Avtal saknades

Uppgifterna om att de omkomna ukrainarna saknat formella anställningar har förts fram av den syndikalistiska fackföreningen Solidariska byggare.

– Vi har haft kontakt med en ukrainsk kvinna som saknar sin man sedan i måndags. Vi har också haft kontakt med hans gudfar. Enligt dem så är det den här mannen och hans kollega som saknas. De har jobbat på det här bygget och de har jobbat här utan anställningsavtal, sade Pelle Sunvisson från fackföreningen, i onsdags.

Enligt Solidariska byggare blev en av de omkomna nyligen lurad på lönen på ett annat byggjobb, för ett annat bolag än Nordecon. Han var snabbt tvungen att hitta någonting annat, vilket ledde till att han började jobba på olycksbygget i Sundbyberg.  

Solidariska byggare företräder nu änkan till en av de omkomna ukrainarna gentemot Nordecon.

– Förhandling pågår. Vi har inte sett några anställningsavtal än så länge, säger Pelle Sunvisson.

Har hängavtal med Byggnads   

Nordecon har hängavtal med Byggnads. Fackföreningen ska träffa företaget under fredagen eller måndagen. 

– Vi har inte någon riktig bild av Nordecon ännu, vi vet att det har varit på arbetsplatsen men inte hur många gubbar det haft där eller vad det har gjort, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.   

Tomas Kullberg har ännu inte sett de omkomnas anställningsavtal.

Vad skulle ni göra om det saknas avtal?
– Vi kommer i det läget förhandla med företaget om att de ska betraktas som anställda för att försäkringsskyddet ska gälla för deras anhöriga. På det viset ska vi sätta press på företaget för att få ut försäkringsbiten, säger Tomas Kullberg.

Hissolyckan i Sundbyberg

Klockan 09.43 på måndagsmorgonen den 11 december kom larmet om att en bygghiss rasat i Ursvik i Sundbyberg, norr om Stockholm.

Fem personer har bekräftats omkomna i olyckan. Tre av dem jobbade för underentreprenören Nordecon, två för stomföretaget Rosell Prefab.

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om flera fall av arbetsmiljöbrott: Fem fall av vållande till annans död och två fall av framkallande av fara för annan.

Olyckan utreds dessutom av Statens haverikommission.

Det är Andersson Company som byggt 177 bostäder i projektet Ursviks Torn.

Andersson Company har haft totalentreprenaden. Den ursprungliga beställaren Magnolia bostad har sålt projektet vidare till CBRE Investment Management.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: VD dementerar att omkomna saknade avtal: ”Alla papper är i ordning”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig