info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Värre utsätta unga för risk

Åklagare Christer B Jarlås är nöjd med domen i Umeå tingsrätt. Den visar att det är särskilt allvarligt att utsätta unga och oerfarna byggnadsarbetare för risker.

Umeå tingsrätt dömde på fredagen NCC för arbetsmiljöbrott med vållande till annans död. Detta efter en olycka där en 20-årige anläggarlärling skadades så illa att han senare avled. Rätten riktar skarp kritik mot säkerhetsbrister och mot att lärlingen utsattes för stora risker. Detta är också avgörande för att rätten väljer en företagsbot på två miljoner kronor som företaget ska betala till staten. Ett belopp som ligger relativt högt, enligt Christer B Jarlås.
– Rätten har höjt straffvärdet för att det gällde en person som inte var fullt utbildad och för att han har arbetat på en arbetsplats där det funnits brister och där man inte gjort riskbedömningar, säger han.

Allvarligt utsätta ovana för risker

Olyckan hände vid ett kajbygge utanför Umeå i mars 2007. Ett tio ton tungt betongblock föll och lärlingen klämdes och skadades svårt.
– Det är alltid allvarligt att utsätta arbetare för risker men då det gäller en lärling som inte är fullt utbildad är det ännu allvarligare, säger Christer B Jarlås.
Han tycker att hela byggbranschen kan ta lärdom av domen.
– Erfaren arbetskraft har en annan förmåga att se brister på arbetsplatsen. Men en lärling har en svagare ställning, man har inte kunskap och förmåga att se risker och kunna avbryta ett farligt arbete. Man gör det man blir tillsagd att göra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Värre utsätta unga för risk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig