info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varning för primer

Kontrollera primrar som används som fuktspärrar ute på byggarbetsplatser. Den uppmaningen riktar Byggnads till alla sina avdelningar.

Orsaken är att förbundet fått larm om att medlemmar blivit sjuka, fått yrsel och illamående, då de arbetat med Höganäs primer Fuktskydd FB 9.
Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om plattsättarna Lars-Håkan Andersson och Mikael Johansson från Alingsås som anser att de har blivit dåliga av primern. De slog larm och idag jobbar de inte med materialet. Företagshälsovården har anlitats för att utreda problemen, men det är svårt eftersom de inte har tillgång till det fullständiga innehållet i produkten. Byggnads rekommenderar nu också att medlemmarna remitteras till en yrkesmedicinsk klinik för test.

Höganäs Byggkeramik har hämtat in den aktuella primern och gör en utredning. Byggnadsarbetarna vill få en fullständig genomgång om innehållet i produkten.
– Vi har väntat i åtta veckor på ett besked från företaget och vi väntar än, säger byggnadsarbetarna.
Nu vill Byggnads att avdelningarna gör kontroller på de företag som använder primer som fuktspärr.
Byggnads tycker det finns anledning att misstänka att primer av olika märken kan ge upphov till skador. Om någon medlem, som arbetar med primer känner obehag eller mår illa, ska man avbryta arbetet och meddela arbetsgivaren.
Avdelningarna ska också kontrollera att burkarna med primer är korrekt märkta.
Finns inget varuinformationsblad eller finns det tveksamheter ska avdelningarna eller regionala skyddsombudet stoppa produkten.
Primern får inte användas innan man har fått en skyddsinstruktion.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varning för primer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig