info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Var tredje arbetslös utan försäkring

Fler än var tredje arbetslös har varken rätt till arbetslöshetsersättning eller aktivitetsstöd. Dessutom är nästan 100 procent av heltidsarbetande byggnadsarbetare underförsäkrade.

Mellan åren 2008 och 2012 har andelen som saknar ersättning ökat kraftigt. Från cirka 49 000 till nära 152 000 personer. I dag står fler än var tredje arbetslös utan stöd från arbetsmarknadens trygghetssystem.
I vissa län som Stockholm, Kronoberg och Södermanland är andelen högre.
Enligt SO ( Arbetslöshetskassornas samorganisation) har det under de senaste fem åren blivit svårare att kvalificera sig för det skydd som medlemskap i kassorna ger. Bland medlemmarna har det blivit allt svårare att vid arbetslöshet få rimlig ersättning på grund av ändrade beräkningsregler och fryst dagpenningtak.
– Vi som dagligen engagerar oss i arbetslöshetsförsäkringen är mycket oroade över utvecklingen. Andelen arbetslösa som faller rakt igenom trygghetsnäten på arbetsmarknaden är skrämmande hög, säger Harald Petersson, ordförande i SO.

90 procent är underförsäkrade
Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) konstaterar också att nära 90 procent av de arbetslösa medlemmarna i a-kassorna är underförsäkrade. En anledning till den höga andelen är att dagpenningtaket inte har höjts på tio år. Högsta ersättning är 680 kronor per dag. Det leder till att alla som tjänar mer än 18700 kronor i månaden får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön. I en mätning som SO gjort visar att 83 procent av medlemmar i Byggnads och Målarnas a-kassa, som arbetar både hel- och deltid, inte får ut 80 procent av lönen vid arbetslöshet. När det gäller byggnadsarbetare som arbetar heltid är siffran 96 procent. SO har gjort mätningen under vecka 35 och gäller de som har ansökan om arbetslöshetsersättning inom Byggnads under den veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Var tredje arbetslös utan försäkring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig