info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Vann 18 mål om förhandlingsvägran

Under de senaste fem åren har Byggnads vunnit 18 mål om förhandlingsvägran enligt medbestämmandelagen, enligt en sammanställning som Lag & Avtal gjort.

De senaste fem åren har Arbetsdomstolen vid 42 tillfällen fällt företag för brott mot medbestämmandelagens paragraf om förhandlingsskyldighet, enligt en sammanställning som tidningen Lag & Avtal har gjort.
I totalt 18 av dessa fall, eller drygt 40 procent, var Byggnads motpart. Förbundet är alltså den fackförening som sett till utslag i Arbetsdomstolen är mest drabbat av förhandlingsvägran.
– Bland små och medelstora företag är det mycket vanligt att bolagsmannen inte dyker upp till förhandling. Vi får jobba ganska hårt för att firmorna ska uppfylla sina förhandlingsplikter, säger Roger Johansson, chef på Byggnads avtalsenhet, till Lag & Avtal.

2,7 miljoner i skadestånd

I hälften av fallen avkunnade Arbetsdomstolen så kallade tredskodomar, ett standardförfarande där rätten dömer till den ena partens fördel eftersom den andra parten inte infinner sig till förhandlingen. I sådan fall tilldöms facket generellt ett skadestånd på 50 000 kronor. Totalt dömdes arbetsgivare att betala 2,7 miljoner för brott mot medbestämmandelagens förhandlingsskyldighet under åren 2012‒2016.
Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, säger att de företag som förhandlingsvägrar generellt saknar kollektivavtal.
– Våra medlemmar och Sveriges Byggindustrier säger aldrig nej till att förhandla, men i branschen finns många företag som inte har kollektivavtal och står utanför vår organisation.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC