info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utvisade byggjobbare återvände

En 42-årig man i Staffanstorp, som håller på att bygga en villa, använde sex polacker utan uppehålls- och arbetstillstånd som arbetskraft.

Malmöpolisen gjorde ett tillslag precis när de höll på att mura väggarna. Männen förhördes och avvisades från Sverige. I förra veckan fick polisen tips om att tre av männen var tillbaka.
-Vid förhör sade de att de var turister i Sverige och att de utförde ”kompistjänster”, berättar Mats Svensson vid Malmöpolisen.
En person, en kvinna, har erkänt att hon har ordnat arbetskraft åt den 42-årige tomtägaren. Två polisanmälningar har nu gjorts, en mot 42-åringen, och en mot kvinnan.
Båda är misstänkta för brott mot utlänningslagen och kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Fängelse utdöms när omständigheterna ”är försvårande”.
Arbetsgivaren kan också påföras en särskild straffavgift.
Vid arbete kortare tid än tre månader, är straffavgiften 18 000 kronor per illegal arbetare och arbetstillfälle. När arbetskraften utnyttjas under en längre sammanhängande tid än tre månader, är avgiften 36 000 kronor.
-I det här fallet kan 42-åringen och kvinnan tvingas betala 18 000 kronor gånger nio. 18 000 för varje arbetare och arbetstillfälle, om de visar sig vara skyldiga till brottet, säger Mats Svensson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utvisade byggjobbare återvände

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig