info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utvisad byggjobbare åtalas för hot – bygg-vd förnekar kännedom

Mannen väntade på utvisning. Samtidigt jobbade han svart på ett byggföretag i Stockholm – med ID06-kort. Nu står han åtalad för att ha agerat våldsamt, hotat personal och burit kniv vid ett besök på Migrationsverket.

Mannen greps med två knivar och en stor mängd kontanter, vilket styrker hans berättelse om att han fått pengar svart. Foto: Förundersökning

Den 31-årige mannen som bodde i Stockholm hade nekats asyl i Sverige och skulle utvisas. I väntan på verkställan skaffade han sig ett jobb på ett företag i en förort, med verksamhet inom bygg- och anläggning.

Han hade inte tillstånd att arbeta, men började ändå jobba och fick till och med bygglegitimationen ID06. Så här berättar 31-åringen i förhör:

31-åringen: Det var svartarbete. Migrationsverket frågade mig om hur jag arbetar och sa att jag inte får arbeta. Jag sa att jag jobbar svart.

Förhörsledaren: Vad hette din chef då?

31-åringen: Jag har inte sagt det till Migrationsverket den dagen eftersom han var snäll nog att erbjuda mig jobb. Om jag uppger hans namn så kommer Migrationsverket att utsätta honom för skada.

Under väntan på utvisning skulle 31-åringen dagligen anmäla sig hos polisen. Men tre gånger uteblev han från anmälan.

I ett möte med Migrationsverket förra året hade 31-åringen med sig två knivar från bygget, en mattkniv och en morakniv som han hade i sitt arbetsbälte. Personal på Migrationsverket berättar att de gick fram till mannen och bad honom gå ut med knivarna. Mannen ska inte ha lyssnat, utan istället börjat ta fram knivarna. När personalen försökte få ut 31-årigen ur byggnaden börjar han göra motstånd och puttas.

Vid entrén ska han enligt stämningsansökan ha bytt grepp på en av knivarna, enligt en av medarbetarna ”som att han skulle använda den mot oss”.

Medarbetaren ska också ha fått motta hot från 31-åringen: ”Jag kommer att komma ihåg ditt ansikte och efter att polisen har släppt mig så kommer jag att komma hit och k***la dig.”

Mannen, som nekar till anklagelserna, står nu åtalad för brott mot knivlagen, våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och brott mot lagen om särskild utlänningskontroll.

Vd:n för byggföretaget där mannen jobbade säger sig inte känna igen 31-åringens namn.

– Nej, han har inte jobbat här, säger vd:n.

Men han har ID06-kort med ert företagsnamn och säger att han jobbat hos er?

– Om han hade jobbat här så var det ganska länge sedan och en kortare period. Jag kommer inte ihåg honom på rak arm.

Han har jobbat olagligt hos er. Hur ser du på det?

– Alla de som jobbar hos oss kollar vi gällande arbetstillstånd. Det är vår policy. Han kan ha visat handlingar som inte stämmer överens med verkligheten.

Hur känner du inför det som hänt?

– Jag känner mig dum när du säger så här. Jag tycker att det är jättejobbigt när sådant här händer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utvisad byggjobbare åtalas för hot – bygg-vd förnekar kännedom

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig