info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

ID06-variant kan spridas till andra branscher

Regeringen tillsatte idag en ny utredning som ska titta på hur myndigheter jobbar effektivt mot kriminalitet i arbetslivet. Bland annat ska utredaren titta på om fler branscher bör ha ett liknande system som ID06.

Foto: ID06

Idag höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) en pressträff om arbetslivskriminalitet och den utredning hon nu tillsätter för att komma åt fuskande företag som smiter från skatt, utnyttjar arbetskraft och göder brottsligheten.

– Arbetslivskriminalitet har ingen plats på vår arbetsmarknad. Samhällets syn på oseriösa företag som fuskar måste fortsatt vara kompromisslös. Företag som följer reglerna riskerar att konkurreras ut av oseriösa aktörer. Regeringen sätter hårt mot hårt. Det är viktigt att vi kallar problemen för vad de är. Vi har en arbetslivskriminalitet i Sverige där människor utnyttjas och som dessutom är en inkomstkälla för organiserad brottslighet, säger Eva Nordmark.

Läs också Kommission ska rädda byggbranschen: ”Sista chansen”

– Vi måste komma åt skurkföretagen

”Hårt mot hårt” i detta fall är att låta utredare Mikael Sjöberg, tidigare generaldirektör för Arbetsmiljöverket och Arbetsförmedlingen, titta på hur myndigheter ska kunna jobba effektivt för att stoppa den här typen av brott.

Bland annat ska man utreda på vilka punkter myndigheter så som Skatteverket, Polisen och Arbetsmiljöverket i ännu högre utsträckning ska kunna samarbete och dela information mellan varandra.

Ett annat uppdrag som Mikael Sjöberg fått är att titta på möjligheten att införa yrkeslegitimationer, likt det som bygg har i ID06-systemet, även i andra branscher. På så sätt kan man få en ökad kontroll över vilka som faktiskt vistas på arbetsplatsen.

Mikael Sjöbergs arbete ska vara klart vid årsslutet.

Läs också Protest idag: Jobbade men fick ingen lön – kyrkan hjälpte med mat

Tomasz Pozar, tp1@byggarb.se

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ID06-variant kan spridas till andra branscher