info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utmattning bakom broras i USA

Flera inspektioner hade varnat för utmattningssprickor i stålkonstruktionen till den bro som rasade i Minneapolis i USA. Den instabila brotypen är ovanlig i Sverige.

Fyra förolyckade personer har identifierats efter broraset i Minneapolis i USA. Minneapolis-tidningen Star Tribune uppger på fredagsmorgonen att ytterligare 8 personer är saknade och att 79 personer skadats, varav fem svårt.
Broraset på motorvägen Interstate 35 inträffade i rusningstid på onsdagseftermiddagen. Det var kö på vägbanan och samtidigt pågick byggjobb på brons vägbana. 18 byggnadsarbetare uppges ha arbetat på brobanan.

Motorvägsbron var en stålkonstruktion, med en lång fackverskbåge som brospann. Brospannet och påfartsdelarna vilade på prefabricerade pelare. Bron byggdes 1967 och enligt amerikanska medier har man funnit utmattningssprickor i konstruktionen vid flera inspektioner från år 2000 och framåt.
Orsaken till raset är ännu inte fastställd. Amerikanska experter lutar åt att utmattning i konstruktionen är den troliga orsaken. Vissa anser att hög belastning i kombination med vibrationer från det pågående bygget på brobanan kan ha utlöst raset.

Konstruktionen är  instabil och den är därför förbjuden i jordbävningsutsatta områden i USA. Håkan Sundquist, professor i brobyggnad säger till TT att brotypen är ovanlig i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utmattning bakom broras i USA

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig