info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Byggkollen

"Utmaningen lösa det arkitekten vill ha i praktiken"

”Laget är grymt. Vi har skitkul på jobbet”. Stephanie Olsson, snickare på Veidekke och hennes kollegor bygger en ny stadsdel, Hills Villastad, i Mölndal.

Stephanie Olsson är med och bygger fem hus med lägenheter. Hon är snickare, samt aktiv i styrgruppen för Näta, Byggnads kvinnliga nätverk. Foto: Christer Lindberg

Hur är det att bygga en ny stadsdel ?

̶  Spännande. Det är roligt att vara med och se något växa upp och bli ett helt nytt bostadsområde.

Vad skiljer det från andra byggen du varit på ?

̶  Det är ett ganska stort jobb. Tidigare har jag mest byggt villor i lösvirke. Nu bygger vi flerbostadshus och då bygger man på ett annat sätt, med andra material och ett annat upplägg. Det är lite annorlunda, man ställs inför nya utmaningar.

Vad är det du bygge ? 

̶  Vi ska bygga fem lägenhetshus i den här etappen. Jag och min kollega gör mer eller mindre allt utvändigt jobb. Som tak, terass, fasad med mera. Men hela projektet är mycket större och mycket händer samtidigt.

På ett ställe framställs färdiga väggstommar som sedan monteras ihop, vid dammen håller grävmaskinister och lastbilsförare på att göra en stor park.  Vi bygger lägenheter och parallellt byggs ett område med villor. Det krävs ett 30-tal bodar för att alla ska få plats.

Vad är bäst med bygget ?

̶  Vi har skitkul på jobbet. Vi är tolv i laget, två kvinnor och resten män. För första gången jobbar jag med en annan kvinnlig snickare. Laget är grymt. Man kan skämta och skratta och det finns också en tillit. Vi har alla har samma mål, att tjäna pengar.

Vad är svårast ?
̶  Kanske att vi är i uppstarten av vår etapp. Det är många problem som vi ska lösa på plats. Just arbetet med fasaderna kräver mycket jobb. Det är många moment , många plåtprofiler  som ska fästas innan en fasadskiva kan monteras. Och utmaningen är att lösa det arkitekten vill ha och få det att funka i praktiken.

Fakta

Vad byggs: Hills Villastad i Mölndal som består av två projekt: ett med 76 souterrängvillkor och ett med 60 lägenheter fördelade på fem flerbostadshus.
Vem bygger: Hills Villastad KB är beställare. Veidekke Entreprenad  är entreprenör.

Så många jobbar där: 150-200 personer jobbar i projekten.

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Utmaningen lösa det arkitekten vill ha i praktiken"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig