info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utklädda tjuvarnas jättekupp – mitt på dagen

Tjuvar som klätt ut sig till byggnadsarbetare lyckades stjäla byggställningar mitt på dagen. Säkerhetsexperten berättar hur du avslöjar tjuvar som försöker smälta in i olika miljöer.

"Känner du inte igen någon tydligt, fråga vad de har att göra där." Foto: Mostphotos/Stöldskyddsföreningen

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om fall där tjuvar låtsats vara byggnadsarbetare, bland annat när personer i varselkläder tog sig in på ett bygge i Västsverige och fick med sig verktyg.

Under förra veckan hände det igen, på ett bygge i Skurup i Skåne. Tjuvar i arbetskläder kom över verktyg och ställningsmaterial för 350 000 kronor – mitt på dagen.

Skånska Dagbladet berättar att vittnen sett att tjuvarna bar arbetskläder och hade en lastbil, så ingen reagerade på att det var en stöld som pågick.

Verktygen och byggställningen ska ha haft ett sammanlagt värde på 350 000 kronor.

– Det här är inget ovanligt fenomen i sig, säger Per Klingvall, chef för rådgivningen på Stöldskyddsföreningen.

Han berättar att kriminella till exempel stjäl båtar på ett liknande sätt, genom att helt enkelt låtsas vara båtägare med trailer och annan utrustning. Det finns många exempel på kriminella som klätt sig i varselvästar eller andra officiella kläder och på så sätt kommit undan med sina brott. Per Klingvalls lösning: Nyfikenhet.

– Man ska inte vara rädd för att gå fram och fråga. Det ska man pränta in i alla. Det handlar om ett säkerhetsmedvetande. Känner du inte igen någon tydligt, fråga vad de har att göra där. Alla har ett ansvar för säkerheten, att vara uppmärksamma.

Enligt Per Klingvall är problemet när det gäller byggbranschen svårare att komma åt på stora arbetsplatser, där alla inte känner varandra.

– Företagarna måste bygga in tillträdet till bygget bland sina rutiner. Vem har tillträde och vilka får det? Det är komplext med olika underentreprenörer, men det måste finnas en lista på alla som får vara där, säger han.

Men det finns också byggen som man inte kan skärma av, hur gör man då?

– Man kan till exempel ha en enhetlig märkning, som en gemensam väst, för dem som får tillträde till bygget, så att det framgår tydligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utklädda tjuvarnas jättekupp – mitt på dagen