info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utan avtal på fackets tak

De anställda på DM Tak jobbade utan kollektivavtal på fackförbundet Livs tak. Det var samma vår som de anmodades att gå en kurs om scientologi i arbetslivet.

Fackförbundet Livs tak på baksidan av LO-borgen är en av de arbetsplatser där arbetare och arbetsledare från DM Tak jobbat efter L. Ron Hubbards filosofi. De var där i sammanlagt cirka tre månader under hösten 2013 och våren 2014 för att rengöra och måla om taket.
Samtidigt saknade deras arbetsgivare kollektivavtal, enligt Tomas Kullberg, ombudsman på Byggnads Stockholm. Tidigare anställda vittnar om att vissa kollegor hade så låga löner som 75 kronor i timmen, något som bekräftas av DM Taks ledning. DM Tak bekräftar också att viss personal saknat utbildning i bland annat heta jobb och ställningsbyggande.

”Alla ska omfattas av kollektivavtal”

Pauli Kristiansson handlägger fastighetsfrågor på Livs och svarar här på hur det kom sig att de tog in ett företag utan avtal.
Företaget jobbade utan kollektivavtal på ert tak i cirka tre månader. Hur kommenterar du det?
– Det är för jävligt. Alla ska omfattas av kollektivavtal.
Hur kunde det ske?
– Jag fick veta det i efterhand . Vi har en strikt upphandlingspolicy att det ska vara kollektivtal hos dem som vi handlar upp saker och ting ifrån. Vår fastighetsförvaltare handlade upp jobbet i strid mot våra upphandlingsregler. Vi blev förbannade. Därför är han inte vår förvaltare längre.

Läs mer:
”De försökte dra in folk i rörelsen”
VD:”Det var administrativa kurser”
Svenskar i globalt nätverk
Det här är scientologi

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utan avtal på fackets tak

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig