info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uselt skick på många ställningar – svenska skräckexempel 2019

Farliga gavelräcken. Ställningar som förankrats ovanpå räcken och där spiran placerats i en källartrapp. Trots alla olyckor som hänt är många ställningar i uselt skick.

Gavelskyddet , till vänster, var farligt och det saknas skydd, konstaterar regionala skyddsombudet Niklas Nordlund. Foto: Margite Fransson

Otaliga fallolyckor, olyckor med ställningar och ställningsras har inträffat i landet de senaste åren.

– Det är 2019, de många dödsolyckorna i byggbranschen borde inte kunna ske, säger Niklas Nordlund, regionalt skyddsombud på Byggnads region i Örebro-Värmland.

Han är en av de många skyddsombud som är ute och granskar ställningar under Byggnads arbetsmiljövecka.

Läs också Ställningar i fokus under arbetsmiljöveckan

Vi hakade på till ett nybygge av bostäder i utkanten av Örebro. I den här regionen ska hundra byggen granskas, i hela landet ska cirka 1 200 besök göras under veckan.

– Man hittar alltid grejer. Ofta är det fel på hur ställningen är byggd. Det vanligaste är att det saknas förankringar eller att man blandar ställningsmaterial utan att ha gjort de beräkningar som krävs, säger Niklas Nordlund.

– Folk ska kunna komma hem från jobbet, det är därför vi är ute, säger regionala skyddsombudet Niklas Nordlund.

Ett annat stort problem är att de obligatoriska dokumenten ofta saknas. De ska bland annat visa vad ställningen tål och och hur den är byggd. De ska alltid finnas på arbetsplatsen, liksom utbildningscertifikat för ställningsbyggarna.

Vi har knappt hunnit ur bilen innan Niklas gör sig beredd för ett skyddsstopp på ett husbygge.

– Gavelräckena är farliga. De ska hålla för en belastning av 75 kilo men dessa riskerar att falla rätt ut vid belastning, säger han.

Läs också Ställningsexperten: Går inte att skylla på vinden

Men det är också fler allvarliga fel, det saknas trapptorn och avspärrningar. Det visar sig dock att jobbet redan är stoppat.
– Arbetsmiljöverket var här igår och stängde allt arbete på höjd, berättar en person på plats.
Då var det också för brett avstånd mellan väggen och ställningen.

Rundan i området visar på fler problem med spiror som pallrats upp fel och för breda utrymmen mellan ställning och vägg.

Lite senare, på ett större bygge, går Niklas Nordlund igenom dokumentationen, riskanalyser, dimensioneringshandlingar med mera.

– Jag tycker ställningarna ser bra ut och det mesta är dokumenterat. Men ni måste ha en plan för hur personer ska evakueras då de använder personligt fallskydd och sedan saknas monteringsanvisningar, säger han.

Snickaren Fred Karlén som jobbar i området bygger själv ställningar upp till nio meter.

Läs också Jättemissen stänger bygget: "Fanns inget hus att fästa förankringar i"

– Jag har sett många dåliga ställningar i branschen. När jag bygger själv ser jag till att det blir ordentligt, säger han.

Niklas Nordlund tycker att fler borde vara misstänksamma och granska ställningar och dokument, för sin egen säkerhet.

– Tyvärr finns en okunskap både bland de chefer som tar emot ställningarna och de som ska använda dem.

Han tycker att många av de brister han ser i ställningsbranschen är skrämmande. Det finns krav på att de som bygger ställningar måste ha utbildning, men han vill ha krav på yrkesbevis för alla ställningsbyggare och skarpa krav på dem som utbildar dem.

Han är frustrerad över en ökande kriminell sektor och över att människor, både svenska och utländska, sätts att bygga ställning utan att ha kunskap vare sig om sin egen eller andras säkerhet.

Läs också Livsfara på bygge: "Något av det värsta jag sett"

Två arbetsplatser i Nyköping där ställningarnas fötter, bottenskruvar,  förankrats på ett livsfarligt sätt.

Arbetsmiljöveckan pågår i hela landet och Niklas Nordlunds kollega i grannregionen, Kjell Strömlind, har reagerat starkt över hur många ställningarna ser ut.

– Jag trodde knappt mina ögon, säger han, efter att ha besökt en arbetsplats i Nyköping. Där fanns en ställning som använts för last med ena spirans  fot uppallrad på ett räcke och den andra svajigt uppställd mot en trappa.

På samma arbetsplats hade spiror förankrats mot ett tak.
– Taket kan ju gå sönder och då faller allt ner.

På en annan arbetsplats i samma stad hittade han en ställning som förankrats i ett skyddsräcke. En del av ställningen vilade delvis mot en träkloss mot en hal plastduk.

En arbetsplats i Norrköping. ”Här hänger ju arbetaren helt utan skydd och skyddsräcken på fastighetens tak var felvända”, säger regionala skyddsombudet Niklas Landstedt.

Ungefär sju mil bort möttes regionala skyddsombudet Niklas Landstedt av en arbetare som hängde i armkrok ut genom fönstret tre våningar upp. Utan minsta skydd.

– Och fem våningar upp på taket hade de satt skyddsräcket upp och ner, berättar han.

Tidigare har Byggnadsarbetaren granskat ställningsolyckor i Skåne där byggnadsarbetare brutit armar och ben och skadat sig för livet.

Läs reportaget: Olycksvågen – Vad är det som händer i Skåne?

Men också där fortsätter problemen.

En stege som används för att komma upp på taket, rest mot murket virke i Ekeby. Hönsnät används på ett bygge, i Ängelholm. Här var också skyddsräcke och bommar lösa, liksom trall.

Några av de senaste exemplen: Vid en arbetsplats i Ekeby,  fanns en helt undermålig och livsfarlig ställning med stora hål. I Ängelholm användes hönsnät som fallskydd och plyfa under fel förankrade spiror. Dessutom var delar av trallen lös, liksom bommar och även skyddsräcken.

– Det är tragiskt, så får det absolut inte se ut, säger regionala skyddsombudet Robert Nilsson.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Arbetsmiljövecka: Ställningar och företagshälsovård
  • I år lägger Byggnads Arbetsmiljövecka fokus på ställningar och företagshälsovård.
  • Cirka 1200 skyddsronder ska genomföras i landet.
  • Under veckan genomförs skyddsronderna av skyddsombud och fackligt förtroendevalda inom arbetsmiljö, samt av Byggnads regionala skyddsombud.
Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uselt skick på många ställningar – svenska skräckexempel 2019

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig