info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Upptäckte asbest - efter en månad

Asbest har hittats vid ombyggnationen av Norrlands universitetssjukhus. Larmet kom från en rörmontör som gjorde upptäckten efter en månads arbete.

För några veckor sedan fick ombyggnationen av djupkällaren på Norrlands universitetssjukhus i Umeå stoppas för sanering. Det gjordes sedan det konstaterats att det fanns asbest i två delar av djupkällaren. Upptäckten stod en rörmontör för, som hade haft sina misstankar en tid. Eftersom ingen kontrollerade om det var asbest när han påpekade det för ledningen sopade han själv upp dammet på golvet.

Först lämnade han provet till det ena företaget på plats. Efter att inte ha hört något fick han nog.
− Han tog saken i egna händer och tog in det till analys för att utreda om det var asbest, säger Roger Höber, skyddsombudet på plats från Bravida.

Läs också Dramatisk ökning av dödsfall i asbestsjukdomar

Rörmontören hade rätt, efter att många hade jobbat i lokalerna i drygt en månads tid. Arbetet stoppades direkt.
− Det här ska inte behöva ske. Det ska göras en riskanalys innan man påbörjar arbetet, säger Roger Höber som kontaktade Arbetsmiljöverket så fort han fick höra resultatet.

Visste inte var inventeringen fanns

Byggherren är skyldig att göra en inventering innan bygget sätter i gång, där eventuell asbest ska redovisas. I det här fallet är byggherren Västerbottens läns landsting.
− De sa att de hade gjort en inventering, men att de inte visste var den fanns. Företagen som var där och jobbade hade inte delgivits inventeringen, säger Sture Hansson, inspektör vid Arbetsmiljöverket.

Ena halvan av området är nu sanerat och där är arbetet i gång igen. Några ytterligare åtgärder från Arbetsmiljöverket kommer inte att tas eftersom byggnadsarbetarna är erbjudna läkarundersökning.
− Det är bara att hoppas att byggherren och entreprenörerna har bättre koll på sitt ansvar i fortsättningen, säger Sture Hansson.

Byggnadsarbetaren har förgäves sökt en kommentar från ansvarig på Västerbottens läns landsting.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Upptäckte asbest - efter en månad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig