info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppsagd efter olycka på jobbet – nu stäms ventbolag på stora belopp

Efter en kort tids anställning skadade sig ventilationsmontören på jobbet. Väl tillbaka efter sjukskrivning blev han uppsagd. En felaktig uppsägning menar facket som nu drar företaget inför rätta.

Ett företag i sydvästra Sverige stäms nu på höga belopp i Arbetsdomstolen av facket som menar att bolaget inte följt LAS-reglerna. OBS! Arkivbild. Foto: Mostphotos

Det är i Arbetsdomstolen som Byggnads tillsammans med LO-TCO Rättsskydds kräver stora belopp av ett företag för brott mot lagen om anställningsskydd (LAS). Bolaget representeras i AD av arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen.

Stämningen gäller en ventilationsmontör som fick jobb i det aktuella företaget i maj 2021. Han fick en tillsvidareanställning med en lön på 170 kronor i timmen. Några veckor senare, när ventilationsmontören arbetade med tunga aggregat, blev han vid ett tillfälle klämd mot en vägg. Han fick då bröstsmärtor och blev därför sjukskriven. Efter en dryg månad återgick han till arbetet. Men bara en vecka efter det blev han informerad av sin arbetsledare om att han fick sluta.

LO-TCO Rättsskydd hävdar att bolaget under en lokal förhandling med Byggnads lyft fram att orsaken till uppsägningen var att han agerat felaktigt mot Försäkringskassan under sin sjukskrivning. I stämningsansökan står det ”Montören blev alltså avskedad på grund av omständigheter som är hänförliga till honom personligen.”

Facket menar därför att bolaget brutit mot LAS-reglerna på flera punkter. Dessutom menar man att bolaget inte betalat ut alla ersättningar som ventilationsmontören har rätt till i samband med anställningen.

För brotten mot LAS krävs företaget på drygt 260 000 kronor i olika skadestånd. När det gäller ersättningar som utebliven lön, sjuklön, reseersättning och liknande ligger kravet på cirka 30 000 kronor.

Utöver detta yrkar Byggnads på att bolaget ska betala 225 000 till förbundet för brott mot kollektivavtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppsagd efter olycka på jobbet – nu stäms ventbolag på stora belopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig