info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ukrainska dödsoffren var ”provanställda med muntliga avtal”

De bägge ukrainare som omkom när bygghissen störtade var "provanställda med muntliga avtal". Det uppger underentreprenören Nordecon för fackförbundet Byggnads.

De ukrainska män som omkom i hissolyckan i Sundbyberg var enligt underentreprenören "provanställda med muntliga avtal", berättar Tomas Kullberg.
Tomas Kullberg har förhandlat med Nordecon där tre av de som omkom i hissolyckan jobbade. Foto: Ivar Andersen, Byggnads

Under måndagen har Byggnads förhandlat med Nordecon, den underentreprenör på olycksbygget i Sundbyberg där de två ukrainska dödsoffren jobbade.

En fråga inför förhandlingen handlade om anställningsvillkoren. Hade männen vita anställningar eller hade de utnyttjats som svart arbetskraft?    

– Nordecon har meddelat att de var provanställda med muntliga anställningsavtal. De avtalen är också bindande, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland.

Tror du att uppgiften om muntliga avtal stämmer, eller är det en efterkonstruktion?
– Jag vill gärna tro på det, vi kommer att hävda det mot Nordecon i alla fall. Det handlar om anhöriga och försäkringar, så de får stå vid sitt ord, säger Tomas Kullberg.

LÄS MER: Allt om hissolyckan i Sundbyberg

”Alla papper i ordning”

När Byggnadsarbetaren på fredagen nådde Heigo Sepp, vd för Nordecon, dementerade han uppgifterna om att avtal saknades. 

– Det fanns anställningsavtal och det fanns ID06. Alla papperna är i ordning för det här bygget, sade vd:n då. 

Sedan dess har det visat sig att de ukrainska dödsoffren inte alls hade ID06-kort. Nu visar det sig alltså att inte heller anställningsavtalen var formaliserade.  

Männen hade bara varit på bygget i Sundbyberg en kort tid när de omkom i hissolyckan. Byggnadsarbetaren söker Heigo Sepp för en kommentar. 

Lag om skriftliga avtal

Lagen om anställningsskydd, las, slår fast att anställningsavtal ska vara skriftliga.

– Det ska vara arbetstagaren tillhanda senast en månad efter att du har tillträtt arbetet, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

I teorin är det alltså möjligt att ha en muntligt avtalad provanställning, åtminstone i en månads tid, om företaget har kollektivavtal med Byggnads. Om företaget saknar avtal gäller sju kalenderdagar.

– Men är det en seriös arbetsgivare så finns det ett skriftligt avtal direkt när man börjar. Jag skulle säga att det är väldigt ovanligt att man inte får avtalet direkt, säger Torbjörn Hagelin.

Är det en seriös arbetsgivare så finns det ett skriftligt avtal direkt när man börjar.

119 underentreprenörer

Byggnads har också förhandlat med totalentreprenören Andersson Company. 

– Vi har fått ut listan på hur många underentreprenörer man haft och i hur många olika led, säger Tomas Kullberg. 

– Man har haft 119 underentreprenörer registrerade, men då är det en del som tillhör projekteringsdelen. 99–100 är på byggsidan, i fyra led. 

LÄS MER: Experterna eniga – hissen var felmonterad

Granskar samtliga bolag

Facket kommer nu att granska företagen på listan. Ett omfattande arbete, enligt Tomas Kullberg.   

– I dagsläget går vi igenom bolag för bolag. Det finns en del frågeställningar om avtal och vem som tagit in vem. Vi kommer hålla på den här veckan och nästa vecka.   

Farligare arbetsmiljö

Byggnads har länge varnat för att arbetsmiljön blir farligare och att risken för arbetslivskriminalitet ökar när underentreprenörerna blir fler. 

Byggnadsarbetaren söker Andersson Company för en kommentar. 

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Hissolyckan i Sundbyberg

Klockan 09.43 på måndagsmorgonen den 11 december kom larmet om att en bygghiss rasat i Ursvik i Sundbyberg, norr om Stockholm.

Fem personer har bekräftats omkomna i olyckan. Tre av dem jobbade för underentreprenören Nordecon, två för stomföretaget Rosell Prefab.

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om flera fall av arbetsmiljöbrott: Fem fall av vållande till annans död och två fall av framkallande av fara för annan.

Olyckan utreds dessutom av Statens haverikommission.

Det är Andersson Company som byggt 177 bostäder i projektet Ursviks Torn.

Andersson Company har haft totalentreprenaden. Den ursprungliga beställaren Magnolia bostad har sålt projektet vidare till CBRE Investment Management.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ukrainska dödsoffren var ”provanställda med muntliga avtal”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig