info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Experter eniga – hissen var felmonterad: "Sitter inte ihop"

Experter från hisstillverkaren har varit på plats vid olycksplatsen. De kunde se en ”väsentlig avvikelse” från hur hissen borde ha monterats, något som flera hissmontörer runt om i Sverige också tror är orsaken till dödsolyckan.

En utredning pågår för att ta reda på hur olyckan kunde inträffa. Foto: Ivar Andersen

Under tisdagen 12 december var tre experter från hisstillverkaren Alimak Group, tillsammans med utredare från Statens haverikommission och polisen, på plats för att observera hissen på olycksplatsen i Sundbyberg, där fem personer dog i den tragiska hissolyckan.

Experterna menar att två av de mastsektioner som ska hålla hissen på plats inte har varit ihopbultade, vilket kan vara orsaken till att hisskorgen föll ner till marken. Detta är en väsentlig avvikelse från Alimaks installationsinstruktioner.

– Vid installation finns en installationsmanual med tydliga instruktioner. I tillägg finns en operatörs- och underhållsmanual som även inkluderar dagliga säkerhetskontroller för att säkerställa att hissen fungerar som avsett. Jag vill återigen betona vikten av att de instruktioner som medföljer produkten följs vid installation och användning, säger Ole Kristian Jødahl, vd på Alimak Group, i ett pressmeddelande.

– Det förefaller som att hissen föll när den var i, eller nära, sitt högsta läge, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, till Byggnadsarbetaren.

Hissen som användes vid olyckan var en Alimak Scando 650 och är nu tagen i beslag av åklagare för att man ska kunna undersöka den i bättre förhållanden.

En teknisk undersökning av hissen genomfördes under tisdagen. Foto: Margite Fransson

Hissmontörer: Så har det gått till

Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med tre olika hissmontörer angående olyckan, och vad som skulle kunna ligga bakom att den inträffade. Alla har en samstämmig bild: Vid den sista höjningen av hissen har det slarvats.

Hissmontör 1:

– Jag har monterat hissar på byggen i över 20 år och är 99 procent säker på varför olyckan inträffade efter att ha analyserat bilderna från olycksplatsen. Vid den sista mastsektionen, alltså den mellan 27 till 30 meter, har man slarvat med bultarna.

Hissmontör 2:

– Jag har arbetat med hissar på byggen sedan 2001 och har aldrig varit med eller hört om något liknande. Men vi på firman är helt hundra, det är någon som har missat bultarna. Den sista mastsektionen var lös. Ett jävla haveri.

Hissmontör 3:

– Det är omöjligt att det var fel på själva hissen, det är branschens mest stabila hiss. Den mänskliga faktorn är inblandad. De missade att färdigställa höjningen. Masterna sitter inte ihop. När hissen åker upp på den sista delen av masten faller hissen och den lösa mastdelen ner, det är den enda slutsatsen man dra. Jag har hållit på med det här i över 25 år och jag vet vad jag snackar om.

Byggnadsarbetaren försöker nå Jeanette Hedman, regionchef på företaget ABC-Ställningsmontage som monterade hissen på arbetsplatsen. 


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Experter eniga – hissen var felmonterad: "Sitter inte ihop"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig