info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Udda fynd i ventilationen

Du kanske trodde att rörmokarna gjorde de galnaste fynden i byggbranschen. Nu blandar sig ventilationarna in i leken. Knark, pistolpatroner, fladdermöss och porrtidningar är bara något av allt märkligt som göms i kanalerna.

I nummer 4 av tidningen Byggnadsarbetaren skrev vi om rörmokarnas udda fynd i rören. Det visar sig att ventilationsmontörerna gör minst lika bisarra upptäckter. Tobias Hjärtström är ventilationsmontör och har genom åren hittat en hel del på sina serviceuppdrag i Norrköping.

”Låg mycket post innanför dörren”

För flera år sedan skulle han göra en injustering av luftmängd på elsystemet i en lägenhet.
– Det kändes som en övernattningslägenhet och det låg mycket post innanför dörren, berättar han.
När han skulle ta bort frånluftsdonet i badrummet hittade han fyra patroner, som låg lösa innanför ventilen. Vid ett annat tillfälle skulle han ta bort fläkten på ett tak till en restaurang. När han lös in i fläkten med en ficklampa såg han ett paket.
– Jag törs inte säga att det var kokain, men det var känslan man fick. Vi vågade inte ta i paketet, utan ringde polisen.

Läs mer:
VVS:arnas galnaste fynd

”Har hittat mycket stöldgods”

Även Johan Lönnberg, som är servicetekniker och har eget ventilationsföretag, har hittat allt möjligt i ventilationskanalerna i lägenheter, företag och restauranger. Ofta göms det saker inne i ventilationsdonen i badrum och kök.
– Jag har hittat mycket stöldgods. Narkomanerna ställer gärna in sina grejor, som sprutor och knark, i ventilationsaggregaten, säger han.
I verkstäder har Johan Lönnberg genom åren hittat många porrtidningar som gömts undan. Ibland händer det också att folk har tryckt in saker i ventilationsdonen exempelvis bindor, eftersom det drar och för att dämpa ljud.

Såg en hel duvfamilj

– Man kan hitta all möjlig skit. När det sedan blir stopp i ventilationen ringer folk och klagar att det inte fungerar, säger han.
Många som arbetar i ventilationsbranschen stöter ofta på olika slags djur, särskilt fåglar. När Ola Ahlmann för en tid sedan gjorde sin OVK (Obligatoriska ventilationskoll) på en gymnasieskola i Kungälv, hörde han ett tickande ljud i ett ventilationsaggregat. När han tittade in genom inspektionsluckan såg han en hel duvfamilj.

Många inom ventilationsbranschen hittar fåglar. Till vänster har Peter Lindell, arbetsledare på Climat 80, hittat en duva i en skorsten. Till höger har Ola Ahlmann hittat en hel duvfamilj i ett ventilationsaggregat.

”Har hittat många djur i ventilationen”

– Det var mamma, pappa och två ungar i ett fågelbo som var 20 x 20 cm stort. Boet hade säkert varit där förra året också, eftersom vi bara gör kontrollen vart tredje år, förklarar Ola Ahlmann, som tidigare arbetade som ventilationsmontör, men numera är ägare till ventilationsföretaget Provent.
Duvorna hade tagit sig in i genom ventilationshuven på taket. Ola la duvorna i en låda med handdukar och varmt vatten och lämnade dem till Fågelcentralen i Kungälv.
– Jag har hittat många djur i ventilationen, både fladdermöss och katter, säger Ola Ahlmann.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Udda fynd i ventilationen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig