info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvisterna med NCC olösta

Lönekonflikterna mellan Byggnads och NCC i Västsverige är ännu olösta. Runt 20 projekt är berörda. Nästa vecka fortsätter dock samtal som Byggnads beskriver som konstruktiva.

Byggnadsarbetaren skrev i december om att ett stort antal segdragna lönekonflikter uppstått mellan Byggnads och NCC i region väst, med följden att stupstockslön börjat gälla för en del arbetare. I grund och botten handlar tvisterna om ifall man ska ha tidlön eller prestationslön.
I veckan rapporterade Hallands Nyheter om ett bygge i Varbergs kommun som drabbats av konflikten. Enligt Hallands Nyheter har NCCs bud varit en timlön på drygt 198 kronor. Men Byggnads har sagt nej eftersom man vill ha ackord.
– Vi vill gå ifrån det gamla traditionella ackordet eftersom vi anser det vara en förlegad löneform. Ackordet skapar en stress i arbetsmomentet, säger däremot Per Kinell, avdelningschef på NCC Väst, till Hallands Nyheter.
Conny Johansson, ombudsman på Byggnads Väst, säger till Byggnadsarbetaren att konflikten på Varbergsbygget ännu är olöst. Detsamma gäller runt 20 NCC-projekt där de lokala förhandlingarna strandat. Men Conny Johansson är hoppfull inför nästa vecka.
-Vi har haft konstruktiva och bra diskussioner och dom kommer vi fortsätta i nästa vecka. Vi ser att vi har en lösning inom räckhåll, säger han.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvisterna med NCC olösta

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig