info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvister i spår av lönebråk över

Förhandlingarna om lag- och avtalsbrott i samband med tidigare lönetvister mellan Byggnads och NCC i Västsverige är avslutade. Anklagelserna kom då NCC betalade annan lön än avtalets.

Efter upprepade tvister gjorde NCC och Byggnads i Västsverige i augusti en överenskommelse om lönesättningen framöver. Den innebär att alla projekt ska lönesättas efter samma modell, där halva den rörliga delen styrs av projektets ekonomiska resultat och halva av inarbetad tid.

Förhandlingar avslutade

När överenskommelsen gjordes återstod dock förhandlingar som Byggnads kallat till efter anklagelser om att NCC begått lag- och avtalsbrott i samband med lönetvisterna. Brotten skulle ha skett i samband med att NCC i våras, med hänvisning till arbetsmiljöskäl, började betala ut en högre lön än den utbetalningsnivå som egentligen ska gälla fram till att löneöverenskommelse finns.
Nu uppger både NCC och Byggnads att förhandlingarna är avslutade. Conny Johansson, ombudsman på Byggnads i Göteborg, säger att man gjorde en överenskommelse i lokala förhandlingar.
-Vi valde att inte göra det till en allt för stor fråga eftersom vi ändå löst alla knutar, säger han.

Nya lönen på nya etapper

När Byggnadsarbetaren skrev om löneöverenskommelsen kunde vi också konstatera att den inte innebar några nya pengar för dem som arbetat på fem byggen där förhandlingarna hunnit stranda centralt.
Det hänger i grunden på att Byggnads och arbetsgivarna är oeniga om ifall överenskommelser ska ge rätt till retroaktiv lön även på projekt där centrala förhandlingar hunnit stranda. Men båda parter uttryckte då ett intresse för att hitta en lösning gällande de fem byggena.
Enligt Conny Johansson är det dock fortfarande så att de inte ersätts med några ytterligare pengar för den tid då de arbetat på stupstockslön. Däremot säger han att två av de centralt strandade projekten kommer beröras på så vis att kommande etapper ska förhandlas enligt överenskommelsen. Han förklarar det med att varje etapp på dessa byggen behandlas som ett nytt projekt och förhandlas för sig, vilket framöver alltså ska ske enligt överenskommelsen.
De övriga byggena där förhandlingarna strandade centralt innan uppgörelsen är avslutade.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvister i spår av lönebråk över

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig