info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

Tvist om golvläggares lön

Arbetsdomstolen ska avgöra om golvläggare ska tjäna extra på urtag för radiatorrör i parketten. Upp till fyra ersätts inte, hävdar arbetsgivaren. Men Byggnads kräver extra ersättning.

Prislistan för golvläggning gör skillnad på urtag i parketten som är upp till 80 millimeter stora och sådana som är större. De mindre urtagen ersätts bara då de är fler än fyra per golvyta. De större ska däremot ersättas från start, dessutom med ett högre belopp.
Byggnads har krävt ett värmländskt golvföretag på ersättning för urtag för radiatorrör. Byggnads menar att ersättning ska ges enligt reglerna för större urtag, då räknar man in att golvläggarna också sågar ut en kil golv som sedan läggs bakom rören. Men arbetsgivarna menar att det är diametern på rören som är relevanta, att måttet på kilen inte ska räknas in. De hävdar att syftet med reglerna är just att urtag för ett normalt antal radiatorrör ska ingå i lönen.
I början av april lämnade golvföretaget och Sveriges Byggindustrier in en stämning till Arbetsdomstolen, där man vänder sig mot Byggnads krav. Sammanlagt uppges tvisten handla om drygt 9000 kronor, fördelat på arbetare på sex byggen.

Jenny Berggren
arrow_forward Senaste nytt