info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvillingar men ingen ledighet

Plåtslagaren Niklas Karlsson vill vara föräldraledig men riskerar avslag från försäkringskassan. Orsak: Niklas arbetspendlar till Oslo. Varken norska eller svenska försäkringskassan vill betala hans ledighet.

Niklas Karlsson har precis fått tvillingar och planerar att vara föräldraledig. Kruxet är bara att han har en anställning i Oslo och att han samtidigt är svensk medborgare och helgpendlar till sin fru och fem barn i Sverige.
Enligt den norska försäkringskassan baseras föräldrapenningen på hur många ”arbetspoäng” modern tjänat in i Norge. Det betyder att Niklas inte är berättigad till föräldrapenning från Norge, trots att han betalar skatt där.

Nu visar det sig att den svenska försäkringskassan inte heller vill betala föräldrapenningen. Förra veckan fick Niklas ett brev, där det står att hans ansökan kan komma att avslås.
Kassans förklaring är att Niklas jobbar och betalar skatt i Norge och därmed inte är försäkrad i Sverige. Handläggaren hänvisar till EES-regler.
– Jag tycker att det är för jäkligt. Något land gör fel. Båda nationerna skyller på varandra. Ingen vill betala. Det verkar nästan som om man skrivit avtal mellan länderna för att båda ska slippa betala, säger Niklas upprört.

Han kommer att överklaga när det formella beslutet kommer från försäkringskassan den åttonde april, och är även beredd att gå till EG-domstolen om det behövs.
– Men först blir det länsrätten, säger Niklas segervisst.
Han har vänt sig till Byggnads för att få juridisk hjälp att tyda vad som står i försäkringskassans brev.
– Det är skrivet på ett mycket invecklat sätt. Jag behöver hjälp att tolka detta.

Niklas arbetar på ett av Norges största plåtslageriföretag där cirka 40-45 svenskar har anställning. Han berättar att andra plåtslagare med familjer i Sverige önskat vara föräldralediga, men inte orkat strida för rätten till ersättning.
– Svenska barnmorskor som arbetar i Norge har samma problem. En del väljer att bli norska medborgare, med allt vad det innebär, för att inte förlora föräldrapenningen, säger Niklas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvillingar men ingen ledighet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig