info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

TURNING TORSO - årtiondets bygge

Nu är den här: Listan över årtiondets mäktigaste byggen. Utsedda under noggrant övervägande av tidningen Byggnadsarbetarens redaktion. Och vinnaren är en smäcker jätte med utsikt över Öresund.
Vinnaren!

1. Turning Torso
Arkitektur: 5
Omfattning: 4
Yrkeskunnande: 5
Bråkfaktor: 5
Symbolvärde: 5
Poäng: 24

Turning Torso var omstritt före bygget startade. Kritikerna tyckte att det var storhetsvansinne och ett uttryck för Malmös typiska lillebrorskomplex.
Bygget drog igång 2001. Det vridna huset är uppbyggt av nio kuber som är förskjutna i förhållande till varandra och skruvar sig 90 grader längs en mittlinje från botten till toppen.
NCC höll i spakarna under byggtiden. Bara erfarna byggnadsarbetare anlitades till bygget på hög höjd, med höga säkerhetskrav och mycket blåst.
Men det blåste inte bara på byggtoppen, utan även inom HSB som var beställare.
Initiativtagaren Johnny Örbäck, vd på HSB, tvingades att avgå efter att ha mörklagt att byggkostnaderna skenade iväg till mer än det dubbla. Slutnotan hamnade på 1,6 miljarder kronor.
Men nu är allt detta glömt. Turning Torso blev en dundersuccé. I dag strömmar turister till Västra hamnen för att beskåda denna smäckra och ståtliga uppenbarelse som syns var du än befinner dig i Malmö.
Det här bygget har allt: Sveriges högsta byggnadsverk på land, mycket högt symbolvärde, speciell arkitektur med vriden form och mycket bråk gör att Byggnadsarbetaren utnämner Turning Torso till 2000-talets coolaste byggnadsverk.

2. Öresundsbron
Arkitektur: 3
Omfattning: 5
Yrkeskunnande: 5
Bråkfaktor: 5
Symbolvärde: 5
Poäng: 23

Redan i slutet av 1800-talet diskuterades en fast förbindelse mellan Sverige och Danmark. Brodiskussionerna tog fart på allvar i slutet av 1980-talet, men fick hårt motstånd. Bromotståndarna befarade att ekosystemet skulle rubbas och att vissa fiskarter skulle försvinna. Brobygget påbörjades 1995 och nådde sin topp 1998. Då arbetade tusentals byggnadsarbetare med att bygga pyloner, sänktunnel, den konstgjorda ön Pepparholm och anslutningsbroar. Totalt gick det åt cirka en miljon kubikmeter betong under byggtiden. Öresundsbron är en stark kandidat till förstaplatsen i alla kategorier, men får inte lika högt arkitekturpoäng som Torson. Dessutom byggdes förbindelsen under större delen av 1990-talet, även om invigningen skedde den 1 juli 2000.

3. Botniabanan:
Arkitektur: 2
Omfattning: 5
Bråkfaktor: 5
Yrkeskunnande: 5
Symbolvärde: 5
Poäng: 22

Botniabanan sträcker sig från Ångermanälven norr om Kramfors flygplats via Örnsköldsvik till Umeå. Det handlar om 19 mil järnväg, 143 broar och 25 kilometer tunnel. 2005 nådde bygget sin topp med 1 600 byggnadsarbetare. Det största svenska järnvägsprojektet i modern tid. Men inget stort byggprojekt utan protester. Denna gång gällde det fåglarna. Flera miljöorganisationer och ornitologföreningar har protesterat mot den allra sista sträckningen, som går genom Umeåälvens fågeldelta. Protesterna gjorde att bygget har försenades. Vi ger Botniabanan toppbetyg vad gäller omfattning, yrkeskunnande, bråk och symbolvärde. Plus i kanten också för att Botniabanan i allra högsta grad är en 2000-skapelse, eftersom bygget startade 1999 och avslutas 2010.

4. Svinesundsbron
Arkitektur:5
Omfattning: 4
Bråkfaktor: 3
Yrkeskunnande: 4
Symbolvärde 5
Poäng: 21

Svinesundsbroarna binder samman Sverige och Norge i norra Bohuslän. Den gamla bron byggdes i början av 1940-talet, den nya stod klar 2005. Svinesundsbron är med sin 704 meter världens längsta bro med en båge. Bredden är 28 meter, spännvidden 247 meter och segelfria höjden 55 meter. Högsta punkten är 92 meter.
Svinesundsbron har fått stor uppmärksamhet för sin design och konstruktion. Bågen har belysning både nedifrån och uppifrån för att framhäva helheten och dimensionerna. Tragiskt nog kanske Byggnadsarbetarnas läsare minns bygget mest för den fruktansvärda olyckan, då den polske armeraren Jan Stanko föll 30 meter från en bropelare och avled. Att placera Svinesundsbron på den här listan blir ett sätt att hedra Jan Stanko och alla andra som förverkligade detta arkitektoniska mästerverk.

5. Kista Science Tower
Arkitektur: 4
Omfattning: 4
Bråkfaktor: 1
Yrkeskunnande: 5
Symbolvärde: 5
Poäng:19

Kaknästornet var länge Sveriges högsta byggnad. 2002 blev det Kista Science Tower som tog över stafettpinnen. Men tätpositionen blev kortvarig, 2005 hamnade Kista-huset på en andraplats efter Turning Torso. Kista Science Center är en stark it-symbol, trots att det var it-kris när huset byggdes. Själva byggnadskomplexet i Kista består av sex byggnader med olika höjd och fasadbeklädnad, varav den högsta är 156 meter (om man räknar till antennen) och består av 32 våningar. Utmärkande för alla byggnaderna är dess triangulära form och dubbelglasade, genomskinliga fasad. Det var NCC som byggde och byggnadsarbetarna hanterade skickligt klätterformen. Sveriges näst högsta byggnad, häftig arkitektur och högt symbolvärde ger poäng. Men inga större bråk drar ner poängen.

Inte ens nära:

Tunneln genom Hallandsåsen

Påbörjades 1992 och skulle vara klar fem år senare. Vad som hände vet alla. Senaste prognosen är att tunneln ska vara klar för tågtrafik 2015. Vi får väl se.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: TURNING TORSO - årtiondets bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig