info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tunnelarbetare: "Samarbeta på åsen"

Tunnelarbetaren Gay Plato var med 1996 på Hallandsåsen. Då, liksom nu, trätte Byggnads och Seko om vems avtal som skulle gälla. Platos budskap inför dagens förhandling i ärendet är tydligt: "Se nu till att samarbeta."

Gay Plato är inte glad över att historien upprepar sig när det gäller vilket avtal som ska gälla vid Hallandsåstunneln. Just nu arbetar han med förberedelser inför nedfrysningen av den så kallade Möllebackszonen, på åsens norra sida.
Han minns fortfarande hur det var 1996, när Skanska tagit över entreprenaden efter Kraftbyggarnas misslyckande.
– Allting var diffust eftersom vi inte visste vilket avtal som gällde. Vi fick vänta med löneförhandlingarna tills efter att bygget hade kommit igång.
Tunnelborrmaskinen på Hallandsåsen förväntas börja snurra någon gång under vecka 38 eller 39.

1996 var arbetarna vid Hallandsåsen mycket kritiska till Sekoavtalet som de så småningom kom att jobba under. ”Ett svågeravtal” kallade de det i en artikel i Byggnadsarbetaren.
Idag kan Gay Plato se fördelar med Sekoavtalet.
– Blir det mycket nattarbete på tunneln kan Sekos avtal ge mer pengar än Byggnads, eftersom ob-tillägg baseras på procent på lönen. Samtidigt finns det andra fördelar med Byggnads avtal.
Viktigast tycker ändå Gay Plato det är att Seko och Byggnads kommer överens.
– Jag anser att de måste ha rakare linjer för vilka arbeten som ska organiseras av vem, så att vi slipper ha såna här dispyter om och om igen.
Idag är det tänkt att representanter för Byggnads och Seko ska förhandla om vilket avtal som ska gälla. Om de inte kommer överens får LO avgöra. Förhandlingen gäller även Citytunneln i Malmö.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tunnelarbetare: "Samarbeta på åsen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig