info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tuff ILO-kritik mot Qatar

Qatar får tuff kritik av ILO, den internationella arbetsorganisationen. ILO kräver bland annat att Qatar ska avskaffa det så kallade kafalasystemet.

ILO, den internationella arbetsorganisationen, har granskat arbetsvillkoren för Gulflandets 1,3 miljoner migrantarbetare, uppger Svenska Dagbladet. ILO kräver bland annat att Qatar, som håller på att bygga inför fotbolls-VM 2022, ska avskaffa det så kallade kafalasystemet. Det innebär att migranter blir ett slags livegna med svårigheter att lämna landet och byta arbetsgivare.
ILO anser också att det inte är förenligt med ILO:s konventioner att konfiskera migrantarbetares pass.

191 nepalesiska gästarbetare dog

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till Svenska Dagbladet att det är den tydligaste kritik som han har sett från ILO och som ”gått helt på fackföreningarnas linje”.
– Här får ett av världens rikaste länder skämmas ordentligt. Förhoppningsvis kan denna kritik bidra till en omsvängning och varaktig förändring.
Byggnadsarbetaren har vid flera tillfällen uppmärksammat de slavliknande förhållanden som gästarbetare tvingas arbeta under. 2013 dog 191 nepalesiska gästarbetare i Qatar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tuff ILO-kritik mot Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig