info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tredje rikast

Byggnads är det tredje rikaste förbundet. Bara Unionen och IF Metall har större förmögenheter, visar en kartläggning som tidningen Arbetet gjort.

Skillnaderna är stora bland Sveriges 20 största fackförbund som ingick i undersökningen. Medan Byggnads har mer än 25 000 kronor per medlem, har förbund som Kommunal och Handels bara 6 000 kronor per medlem.

Enligt talespersoner för både Unionen och IF Metall ger pengarna en konfliktstyrka i avtalsförhandlingarna. Behöver man gå ut i strejk finns resurserna.

LO rikaste centralorganisationen

Av centralorganisationerna sitter LO i särklass på de största tillgångarna. Anledningen är att LO ska kunna gå in och hjälpa enskilda förbund vid en konfliktsituation.
– Det har aldrig varit på tal att vi inom TCO skulle ha något liknande. Dessutom spelar LO en roll i avtalsförhandlingarna, något vi inte gör, säger Torbjörn Bredin, TCO:s kanslichef, till Arbetet.

Tidningen Arbetet har tittat på marknadsvärdet av förbundens marknadsnoterade värdepapper så som aktier, fonder och obligationer. Siffrorna är från den 31/12 2010.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tredje rikast

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig