info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tredje dödsolyckan på SSABs område

Olyckan där två rörmontörer dog på SSAB i Luleå var den tredje dödsolyckan på området sedan 2003. De som dött har arbetat hos underentreprenörer, dels till SSAB och dels till Nordkalk.

Två industrirörmontörer i 60-årsåldern förlorade igår livet i en arbetsolycka på SSAB i Luleå. De båda männen gjorde underhållsarbeten inför en besiktning. En cistern skulle tömmas på stenkolstjära. En del av tjäran skulle släppas ut i en invallning, men något gick snett och de båda männen omkom i tjäran som vällde ut.

Utredning inledd

Männen var anställda av Infjärdens Värme AB. Enligt företagets vd, Sune Westerberg, hade de stor erfarenhet av den här typen av arbete. Men han vill för dagen inte kommentera vad som kan ha gått fel, utan vill avvakta de utredningar som görs.
-Vi har sorg på företaget idag, säger han.
Arbetsmiljöverket besökte igår arbetsplatsen och har inlett en utredning.
– Det är för tidigt att säga vad som gått fel, det får utredningen visa, säger Anita Israelsson, chef för Arbetsmiljöverkets distrikt i Luleå.

Fyra omkomna på området

Det här är den tredje dödsolyckan som skett på SSABs område i Luleå sedan år 2003. Fyra personer har mist livet i de tre olyckorna.
I juli 2003 dog en ungsmurare då han fallit ner i en 700 grader varm koksugn. Arbetsmiljöverket menade att både underentreprenören som mannen var anställd av och SSAB hade begått allvarliga fel. Men förundersökningen lades ned, vilket väckte hård kritik från både facket och Arbetsmiljöverket.

Olycka vid ugnsrengöring

I november 2011 omkom en man och en skadades allvarligt då de arbetade med att rengöra en ugn som företaget Nordkalk hade inne på SSABs område. Männen arbetade för en underentreprenör till Nordkalk. Utredningen av olyckan pågår fortfarande.

Kritik mot Arbetsmiljöverket

IF Metalls ordförande Anders Ferbe var igår mycket kritisk till att gårdagens olycka kunde inträffa. Han är också kritisk till hur Arbetsmiljöverket har hanterat situationen efter dödsolyckan som inträffade 2011. Igår sa han till Aftonbladet att han utgår från att Arbetsmiljöverket nu ”faktiskt äntligen” kommer göra en ordentlig inspektion.
– För det har ännu inte gjorts efter kalkolyckan för två år sedan då en avled och en skadades mycket svårt, sa han.
Arbetsmiljöverkets distriktschef Anita Israelsson bemötte tidigare i veckan kritik mot att myndigheten inte inspekterat kalkugnen sedan olyckan.
– Vi har inte prioriterat det. Alla tillbud och olyckor följs upp, men vi har inte varit där på inspektion, sa hon till tidningen Arbetarskydd.

Jenny Berggren
Margite Fransson

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tredje dödsolyckan på SSABs område

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig