info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre fälls för rasolycka

Tre åtalade dömdes för arbetsmiljöbrott efter dödsolyckan vid Älandsfjärden då en form rasade vid ett brobygge. Skanska ska betala en företagsbot på sex miljoner kronor och de övriga två företagen en miljon vardera.

Domen avkunnades på fredagen i Ångermanlands tingsrätt efter en av de svåraste byggolyckorna under 2 000-talet. Två byggnadsarbetare dödades och tre skadades. Olyckan hände den 21 maj 2008 vid byggandet av en järnvägsbro. En knekt till brons gjutform tålde inte belastningen, vilket startade en kedjereaktion som orsakade raset.

Nu döms en produktionschef på Skanska för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar. Vid fängelsestraff hade det motsvarat ett års fängelse. Den ansvarige konstruktören döms för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter på 21 000 kronor. Företrädaren för takstolstillverkaren döms till villkorlig dom och dagsböter på 9 000 kronor. Åtalet mot ytterligare en Skanskachef ogillades.
Skanska åläggs en företagsbot på sex miljoner kronor och bolaget som gjorde konstruktionsberäkningar, Construction Software Center Europe, får en företagsbot på en miljon kronor. Örnsköldsviks Takstolstillverkning som tillverkade knektarna ska också betala en företagsbot på en miljon kronor.

Tre bolag ansvariga
Rätten anser att samtliga tre bolag var och en har ett ansvar för olyckan. Den menar att Skanska haft ansvaret för den tillfälliga gjutformen, samt ett övergripande ansvar för säkerheten för sina anställda. Det har därför ålegat Skanska att kontrollera att gjutformen inte utgjorde någon fara för de som jobbade med bron. Man menar att Skanskas chef inte har gjort det som ålegat honom för att hindra olyckan, bland annat efter att provbelastningar visat att knektar inte höll.
Den ansvarige konstruktören döms eftersom rätten anser att han av grov oaktsamhet har underlåtit att upplysa Skanska under vilka förutsättningar knektarna skulle få tillräcklig bärförmåga. Motiveringen är motsvarande till att takstolstillverkaren döms. Varken takstolstillverkaren eller konstruktören döms för grova brott. Rätten menar att de utgick ifrån att Skanska skulle förstå innehållet i de beräkningsunderlag som kom med ritningarna.

Bristande kommunikation

Kammaråklagare Christer B Jarlås har pekat på att en bristande kommunikation mellan företrädare för de olika bolagen var en starkt bidragande orsak till olyckan. Han hade åtalat totalt fyra personer och krävde sammanlagt tolv miljoner kronor i företagsbot. Sex miljoner kronor av Skanska och tre miljoner kronor vardera av de övriga två företagen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre fälls för rasolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig