info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre åtalade efter snickarens död

Idag, onsdag, inleds rättegången efter dödsolyckan där 22-årige snickaren Joacim Björk dog då en innervägg på tre ton föll över honom. Åtalet omfattar tre personer och två företag.

Olyckan hände den 23 mars vid byggandet av nya häktet i Helsingborg. Joacim Björk dog då en innervägg rasade, efter att han fått i uppgift att lossa vägstöd. Väggen skulle varit gjuten och säkrad med dubbar, men hängde helt fritt. Joacim Björk var anställd av Peab som drev bygget, men var vid tillfället utlånad till Strängbetong, som ansvarade för tillverkning och montering av betongelementen.

Miljoner i företagsbot

Kammaråklagare Lars Magnusson hävdar att flera allvarliga fel har begåtts i konstruktions-och byggkedjan, som lett till att Joacim Björk dog. Elementet har ritats, producerats och sedan tillverkats utan gjorda urtagningar för dubb och inritade förankringar i vägg eller golvbjälklag. Han har därför åtalat tre personer. Dels en konstruktör på OM Design AB som svarade för granskningen av handlingarna inför tillverkningen av prefabelementet. Två montageledare på Strängbetong är åtalade för att inte ha fullgjort sina skyldigheter att kontrollera att elementet var säkrat, samt bland annat för att ha beordrat att väggstöd skulle tas bort, trots att ingen ordentlig kontroll gjorts.
Samtliga är åtalade för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Åklagaren kräver också en företagsbot av båda företagen på två miljoner kronor vardera. Alla åtalade förnekar brott.
Rättegången hålls i Helsingborgs tingsrätt och är planerad att pågå under tre rättegångsdagar fördelade på denna och nästa vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre åtalade efter snickarens död

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig