info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trafikverket häver kontrakt värt miljarder

Arbetet med att bygga Västlänken har stött på patrull. En av entreprenörerna har inte skött sig, menar Trafikverket.

Under tisdagen 24 januari meddelade Trafikverket att de beslutat att häva kontraktet med AGN, den entreprenör som bygger deletapp Haga i Västlänken.

Anledningen: Upprepade förseningar.

Läs också Risk för pengarullning på Västlänken: "Förväntas öka med miljarder"

– När en entreprenör inte klarar av att leverera i enlighet med ingångna avtal är det vår plikt att agera för att värna våra gemensamma skattemedel. Vårt ansvar är att säkerställa ett effektivt, hållbart transportsystem och ställa höga krav på kostnadskontroll, säger Patrick Guné, chef för Trafikverkets verksamhetsområde Stora projekt i ett pressmeddelande.

Trafikverket häver kontraktet med AGN som har arbetat med Västlänkens deletapp Haga. Foto: Kasper Dudzik / Trafikverket

Kontraktet med AGN upphör med omedelbar verkan och arbetsplatserna tas över av Trafikverket till dess att en ny entreprenör kan vara på plats. En ny upphandling ska sedan göras på det jobb som återstår.

– Beslutet har föregåtts av en längre och djupgående dialog med AGN, där vi inte kunnat komma fram till en acceptabel lösning avseende produktionstid och sluttid för färdigställande. Därför bedömer vi att en ny upphandling av en eller flera entreprenörer kommer att skapa bättre förutsättningar för leverans av återstående arbeten, säger Bo Larsson, Västlänkens projektchef.

Fakta

Västlänken är en åtta kilometer lång järnväg för pendel- och regiontåg som ska underlätta resandet i Göteborg och Västsverige.

Den deletapp (Haga) som nu berörs handlar om 1 700 meter tunnel samt en ny underjordisk station i Haga.

AGN är ett konsortium bestående av Astaldi S.p.a, GÜLERMAK Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. och Segermo Entreprenad AB. AGN ingick 2017 ett entreprenadkontrakt för att utföra Entreprenad Haga i Projekt Västlänken. Kontraktsvärdet uppgår till 2,3 miljarder kronor i 2017 års penningvärde.

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trafikverket häver kontrakt värt miljarder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig