info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Torbjörn Hagelin: ”Det känns jäkligt bra”

Sent i går kväll blev parterna överens. Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, är glad över att parterna kommit överens utan konflikt.

Årets avtalsrörelse blev som väntat en lugn historia. Redan tidigt kom signaler från förhandlingsdelegationerna hos både fack och arbetsgivare att de denna gång hade som mål att slutföra förhandlingarna utan några uppslitande bråk och varsel om stridsåtgärder. Parterna lyckades och har nu lagt fram ett treårsavtal där det sista året är uppsägningsbart.
Torbjörn Hagelin är mycket nöjd med det nya samarbetsklimatet och ser fram emot att parterna fortsätter att arbeta tillsammans.
– Vi ska bland annat ha en arbetsgrupp där vi ska diskutera hur vi ska hantera byggarbetsplatserna så att det blir ordning och reda på saker. Det är viktigt och det verkar som att arbetsgivarna nu förstått hur verkligheten ser ut på byggarbetsplatserna, säger Torbjörn Hagelin.

Bäst och sämst med avtalet

När Torbjörn Hagelin får välja ut vilken del i det nya avtalet som är mest positivt för Byggnads så bestämmer han sig snabbt.
– Punkten som säger att de som har sex års branscherfarenhet i ett aktuellt yrke får betalt utifrån 1,0 när det gäller fördelningstal. Därmed försvinner 88-procentfrågan. Vi har dessutom kommit överens med Sveriges Byggindustrier om att den lägsta lönen som får betalas ut är 166:50 kronor i timmen.
Torbjörn Hagelin har svårt att se något direkt negativt i avtalet men säger ändå att de enats om en förändring gällande arbetstiderna. Den nya ordinarie arbetstiden ändras från 06.45 – 16.00 till 06.30 – 17.00.
– Det är nya regler med större flexibilitet men vi ser det egentligen inte som en motgång. Visst är det en förändring, men samtidigt finns regelverket kvar som säger att arbetsgivaren ska ta en diskussion med arbetstagaren om hur arbetstiden ska läggas ut och arbetsgivaren kan inte ensidigt från en dag till en annan ändra arbetstiden, säger Torbjörn Hagelin.

6,5 procent på tre år

Torbjörn Hagelin är försiktig när det gäller att uttala sig om värdet på avtalet. Byggnads är en del av LO:s samordning och att nivån skulle hamna på samma som för industrin var väntat. Alltså 6,5 procent på tre år. Ett faktum som inte bekymrar Torbjörn Hagelin.
– Vi fick igenom låglönesatsningen för städpersonalen. Sedan är ju marknaden just nu god för byggnadsarbetarna.
Så du räknar med en löneglidning för byggnadsarbetarna?
– Det vill jag inte säga, men det kommer säkert bli en produktivitetsökning som byggnadsarbetarna kommer att få ta del utav. Och sedan har vi våra löneregler där vi återkommande kan förhandla lönen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Torbjörn Hagelin: ”Det känns jäkligt bra”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig