info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Toastol sprack sönder

En dundermiss och toastolen sprack. Ibland går jobbet rejält snett. Vi reder ut vad som gäller och vem som ska betala.

Vvs:aren Nicklas Engberg från Sundsvall råkade göra en dundermiss under praktiken på gymnasiet. Nicklas hjälpte till med ett stambyte i en bostadsrättsförening och fick i uppdrag att montera bort en toastol. Kunden ville ha den till sommarstugan.
-Jag monterade loss skruvarna, men toastolen var även limmad i golvet utan att det syntes, vilket jag inte tänkte på. Jag drog loss toastolen. Men den satt så hårt, att jag bröt av hela stolen, avslöjar Nicklas.
Porslinet gick sönder, toastolens fot satt bergfast.
-Jag fick panik och tänkte hur fan ska jag laga det här? Det kändes nervöst att gå till handledaren och berätta vad som hade hänt. Jag fick väl lite retsamma pikar, men det var det ingen diskussion. Firman ordnade en ny toastol åt kunden, berättar Nicklas.

Läs: Detta gäller när du pajar något i kundens hem

Nicklas avslöjar en annan miss som skedde under praktiktiden på gymnasiet. En klasskamrat gjorde en tabbe när han använde för långa skruvar i ett badrum. Skruvarna gick genom badrumsväggen, ut i vardagsrummet och in i en gitarr, så att den skruvades fast i väggen.
-Kunden upptäckte inte att gitarren satt fastskruvad i väggen förrän flera veckor senare när han skulle ta ner den, säger Nicklas.

Läs: Snickaren råkade förstöra bordet hos kunden

Om en arbetsgivare säger att du ska betala, eller om arbetsgivaren kräver att du ska betala självrisken, ska du sätta ner foten och säga nej. Den som driver företag och har anställda, ska alltid ha en försäkring som täcker skador som kan uppstå i verksamheten. Olyckshändelser med materialskador ska ses som en kostnad bland övriga kostnader i företaget.
Juridiken är solklar när det gäller vem som ska stå för kostnaden, inom skadeståndsrätten kallas det för ”arbetsgivarens principalansvar”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Toastol sprack sönder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig