info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v15

Tjänade 6400 i månaden och jobbade farligt: "Hängde utanför fönstren"

Fönstermontörer från Ukraina utsattes för fallrisker när de renoverade en fastighet åt Balder, ett av Sveriges största fastighetsbolag. Lönen var 6400 kronor i månaden.

Här en av flera fastigheter som Balder äger på Timmervägen i Skövde. det område där bolaget genomförde fönsterbyten med dumpade löner. Foto: Balder

I mitten på oktober utvisades tolv byggarbetare, som höll på att renovera fönster i ett flerfamiljshus i Skövde. Tio av de tolv männen överklagade till Migrationsverket. Nu har verket meddelat avslag i samtliga fall.

– Det känns bra att våra experter, det vill säga gränspolisen, har fått rätt i sin bedömning, kommenterar polisområdeschef Morgan Tärning beskedet till Skaraborgs Allehanda.

Nya uppgifter visar att arbetarna fick 6400 i månaden i lön från den polska underentreprenören.

Nu framkommer också att Byggnads tidigt hade koll på bygget, men att regelverket som det ser ut idag, stoppade facket från att kunna ingripa.

– Entreprenören saknade kollektivavtal och byggnadsarbetarna var inte medlemmar i facket så vi kunde varken stoppa bygget eller kontrollera arbetsmiljön, säger ombudsmannen Anders Fransson i Skövde.

När personer i grannfastigheten förfasade sig över arbetsmiljön beslutade sig Anders Fransson för att hålla lite koll på bygget – utifrån.

– De bytte fönster i hela fastigheten, den är flera våningar hög. De hade inga hjälpmedel och hanterade tunga glasfönster helt manuellt, inga lyftanordningar användes. De bar in fönstren och lyfte dem på plats inifrån. Sen hängde de ut genom fönstret och fogade och satte dit plåt.

Läs mer: Flera jobbade olagligt på fastighetsjättens bygge

Läs mer: Arbetsmarknadsministern om att seriösa företag slås ut

Enligt tidningen Skaraborgs Allehanda är det en svensk entreprenör som ansvarar för renoveringsprojektet. Företaget hade polska underleverantörer för material och arbetskraft.

Fastighetsbolaget Balder, som äger fastigheten och är beställare, är ett av landets allra största fastighetsbolag med verksamhet i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien och Norge. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar bostäder, kommersiella fastigheter och hotell.

Under 2019 gjorde Balder en vinst efter skatt på 8,9 miljarder kronor.

Annons
Bluebeam 250×600 v13-18 desktop

Du läser: Tjänade 6400 i månaden och jobbade farligt: "Hängde utanför fönstren"