info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V39

Till slut fick Christer rätt

Trots att Försäkringskassan redan godkänt skadan, ville Försäkringsbolaget Afa inte ge Christer kompletterande livränta. Han sökte 2000 och 2013, och fick nej båda gångerna. Men nu har han fått rätt.

Det var 1990, som snickaren Christer Johansson drabbades av en fallolycka då han ramlade ner från ett tak.
-Jag skulle släppa en presenning från nocken. Vi skulle lägga nytt taktegel. Jag trampade på något, tappade fotfästet och ramlade längs med hela taket 6-8 meter och ner på en ställning, det var ett fritt fall på 1,5-2 meter, säger Christer.

Skada på tre ställen

Efter den dagen förändrades allt. Olyckan orsakade en skada på tre ställen i nacken, som ledde till kraftig värk i axlar och nacke och kraftlöshet i armarna. Känseln är än idag tidvis borta och fingrarna lyder inte.
Christer Johansson fick skadan godkänd som arbetsskada hos Försäkringskassan och har sedan olyckan fått livränta från Försäkringskassan. Han fick också 58 000 från den kollektivavtalade avtalsförsäkringen, Afa Försäkring, för perioden 1997-1999. Men sedan tog det stopp. Afas medicinske rådgivare ansåg att besvären i nacken inte orsakades av olyckan.

14 år utan ersättning från Afa

I fjorton år fick Christer enbart livränta från Försäkringskassan. 2013 gjordes ett nytt försök att få ersättning från Afa Försäkring, med hjälp av Byggnads. Men svaret blev återigen nej. Afa beviljade ingen livränta.
– Jag blev så arg när jag läste läkarnas utlåtanden. En fotbollsdomare kan inte göra vad han vill när han dömer. Men en läkare kan bedöma en arbetsskada på en kvart utan att ens ha träffat mig. Jag tror inte ens att de läser igenom alla papper ordentligt. Men nu har vi i alla fall fått rätt, säger Christer.

Syns tydligt

Christers skada syns tydligt både på slätröntgen och MRT (magnetkamera) och 1997 opererade han en av nackkotorna.
– Jag ska in på en ny magnetkameraundersökning den 6 mars och därefter blir det eventuellt en ny operation av nacken, säger han.
Enligt läkarutlåtandena från opererande läkare är sambandet mellan nacksymtomen och olyckan starkt. Både magnetkamerabilderna och ”fynden” vid operationen 1997, talar för att han utsatts för ett betydande våld mot nacken i samband med olyckan.

”Svårt att se varför han inte skulle få livränta”

Byggnads ombudsman Morgan Karlsson i Trollhättan, har drivit Christer Johanssons ärende.
– Jag bestämde mig för att gå vidare. Jag hade svårt att se varför han inte skulle få livränta från Afa. Han hade ju fått sjukersättning på grund av arbetsolyckan från Försäkringskassan. Han hade fått arbetsskadan utredd och därmed livränta från kassan, säger ombudsmannen Morgan Karlsson.

Byggnads överklagade

Morgan Karlsson överklagade beslutet till Afas omprövningsavdelning. Omprövningsavdelningen gick på Byggnads linje. Christer fick alltså rätt till slut. Men det är fortfarande osäkert hur stor ersättning det kommer att bli.
– Jag är glad, men jag förstår inte varför jag fick avslag första gången, varför läkarna skrev som det gjorde. I mitt fall var det ju så tydligt samband mellan olyckan och mina symtom, säger före detta snickaren Christer Johansson.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop