info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tidigare säpochef ska granska byggbranschen

Ansvar Säkerhet som gör bakgrunds- och arbetsplatskontroller åt beställare har rekryterat Klas Friberg, tidigare Säpochef, till styrelsen.

Klas Friberg, tidigare Säpochef, engageras i styrelsen för Ansvar Säkerhet. Foto: Press/Ansvar Säkerhet

Ansvar Säkerhet startades 2020 av Jessica Löfström, entreprenören bakom bemanningsföretaget Expandera Mera. Företaget hjälper framför allt beställarsidan att säkerställa att arbetsplatser är fria från svartarbete och annan arbetslivskriminalitet. Fokus ligger på byggbranschen, men företaget jobbar också mot andra sektorer som dras med liknande problem, som transport- och städbranschen.

Senaste tillskottet till verksamheten är Klas Friberg, med lång karriär inom polisväsendet. Utöver tjänsten som chef för Säpo har han också tidigare jobbat som chef för Rikskriminalpolisen och regionpolischef för Polisregion Väst. Han säger att det finns ett stort behov på marknaden för ett företag som Ansvar Säkerhet.

– Arbetslivskriminalitet inom byggbranschen är ett stort, på gränsen till gigantiskt problem i Sverige. Vi får en väldigt osund konkurrens. De som vill sköta sig riskerar stötas ut.

Aktörerna i branschen måste ta ett mycket större ansvar än de gör idag

Hur tycker du man ska jobba mot det?

– Det här är ett samhällsproblem. Myndigheterna kan och borde göra mer och politiken borde vara tydligare. Men aktörerna i branschen måste ta ett mycket större ansvar än de gör idag. Det måste finnas nån typ av moralisk resning. Till syvende och sist är det människor som får lida, med väldigt osunda villkor.

Finns det en verklig efterfrågan på upprensning av arbetslivskriminaliteten från byggbolagens sida respektive från beställarhåll?

– Jag tror att det finns en genuin vilja. Men jag tror också att det kan vara svårt att vara ensam och vilja detta. Man måste vara flera och tycka samma sak. Ser man att andra gör det också så är man beredd att jobba själv.

Hur kommer du att arbeta med de här frågorna?

– Jag har ju en strategisk erfarenhet, snarare än operativ. Jag har en rätt bra överblick när det gäller lagstiftningsfrågor och hur myndigheterna jobbar. Där tror jag att jag kan vara en tillgång för styrelsen.

Sägs de upp av arbetsgivaren under den tiden så blir de utvisade

Jessica Löfström, Ansvar Säkerhet

Jessica Löfström kallar situationen för alarmerande.

– Det har aldrig funnits så mycket svart arbetskraft i Sverige som just nu. Anledningen är att gapet mellan svart och vit lön aldrig varit så stort som det är nu. De som jobbar illegalt gör det för 20-30 kr i timmen för att de har blivit lovade arbetstillstånd. Har de fått det får de permanent uppehållstillstånd efter fyra år. Men sägs de upp av arbetsgivaren under den tiden så blir de utvisade, så de ställer upp på nästan vad som helst. De blir i praktiken livegna.

Utöver Löfström och Friberg består styrelsen av Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionen, samt bolagets nytillträdde vd Alexander Wallsten, tidigare säkerhetschef på PostNord och med bakgrund inom säkerhetsförbanden i försvarsmakten. Håkan Syrén, tidigare ÖB, är senior advisor.

Många av era medarbetare har en bakgrund inom polisen och militären, snarare än byggbranschen. Varför har ni valt att göra så?

– Vi såg ju ganska snabbt vilka vi har med att göra. Det här är inga småtjuvar, utan grov, organiserad kriminalitet. Då behöver man ha resurser för att kunna hantera det.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tidigare säpochef ska granska byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig