info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tid i stället för pengar

Takmontörerna ska mäta sina arbetsmoment i tid - istället för kronor och ören. Den nya tidlistan prövas nu i Helsingborg, Halmstad och Jönköping.

– Vi måste förnya oss. Vi kan inte köra på i samma gamla hjulspår som för 30 till 40 år sedan, säger Lars Sandberg, ombudsman från Helsingborg.
De flesta byggnadsarbetare går på tidlistor. Men inom s-gruppen, exempelvis golvläggare och takmontörer, används fortfarande prislistor.
Nu har takmontörerna tagit det första steget mot tidlistor. Den gamla prislistan i kronor och ören håller på att ersättas av tidlistan i tusendelar, hundradelar, minuter och timmar.
Takmontörerna har haft en dålig löneutveckling under 1990-talet. Den höga inflationen under 1980-talet medförde att pengarna sjönk i värde.
– Fördelen är att tiden aldrig blir gammal. Tidlistan är inte beroende av inflationen, säger Leif Ahlmén, ombudsman på Byggnads.
Den nya tidslistan ska underlätta för takmontörerna att se hur lång tid det tar att utföra ett arbete. Om företaget ger ett underlag på 200 timmar för att lägga ett tak, kanske takmontörerna kan göra det på 190.
– Då har de en sluttid att tävla mot. Ju fortare de blir klara, desto mer pengar kommer de att tjäna, säger Lars Sandberg.
Tidlistan prövas i Helsingborg, Halmstad och Jönköping under åtta månader. Hittills har den tagits väl emot.
– Killarna tycker att det är kanon, eftersom de kan se direkt vad de kan tjäna. Många av killarna har skaffat sig egna datorer. De tar mått på taken och lägger sedan in siffrorna i datorn, förklarar Lars Sandberg.
Vid takmontörernas rikskonferens i Malmö redovisades den nya tidlistan som har tagits fram av Leif Ahlmén, Lars Sandberg, Ronnie Ström och Björn B Andersson.
I början av juli ska de träffa arbetsgivarna, Takentreprenörernas förening, för att diskutera tidlistan.
Intresset från arbetsgivarna har hittills varit positivt.
– Vi är överens till dags datum om att förändra prislistan till tidlista, säger Leif Ahlmén.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tid i stället för pengar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig