info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takjobb utan säkerhet

De går på taket utan skydd. Bilderna visar arbetare i livsfarliga situationer flera meter över marken. "Jag hade stoppat jobbet direkt", säger Byggnads arbetsmiljöexpert.

Platsen är Peabs arbetsplats i Tyringe där en multihall byggs. På bilder som Byggnadsarbetaren fått tillgång till finns arbete i flera livsfarliga situationer. Arbetare går på taket utan skydd eller arbetar nära takfoten. Bilderna är tagna under ett par veckors tid, med start i augusti. Trots att personer kontaktat Arbetsmiljöverket har ingen kommit till platsen.
Då Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström tar del av bilderna reagerar han starkt.
– Så här får det inte se ut. Det är förbjudet att jobba utan skydd, på det här sättet. Arbetarna riskerar sina liv, det är på sådana här ställen vi har fallolyckorna, säger han.

Ska ha fallskydd

Enligt honom är det normala att man använder säkerhetssele och lina, vid liknande byggen.
– Finns inte det ska man ha nät eller ställning. Det viktiga är att man har ordentligt skydd, säger han.
På arbetsplatsen är Peab huvudentreprenör, men företaget anlitar också underentreprenörer.
Ulf Kvarnström är kritisk och menar att det brister i ansvarstagande.
– Det här ska inte kunna hända. Frågan är vilka instruktioner arbetarna har fått om skydd och om det till exempel finns en arbetsmiljöplan och riskbedömningar gjorda, säger han.

Ska avbryta farliga jobb

Enligt Ulf Kvarnström är arbetsgivaren skyldig att tala om för de anställda hur de ska arbeta, samt tillhandahålla skyddsutrustning. Arbetarna i sin tur ska använda den.
– Dessutom ska det företag som ansvarar för arbetsmiljösamordningen omedelbart avbryta ett jobb som är så riskfyllt.
Jobbet på multiarenan i Tyringe startade våren 2016. Det omfattar nybyggnad av en multihall på cirka 5 850 kvadratmeter.

”Oacceptabelt”

Urban Alm är personalchef med bland annat ansvar för arbetsmiljö och säkerhet på Peab.
Vi har flera bilder där arbetare går omkring och arbetar på taket helt utan skydd, kommentar?

– Det är oacceptabelt. Det har kommit till vår kännedom att en underentreprenör arbetade på taket utan att använda fallskyddsutrustning, vid ett tillfälle och vi ser jätteallvarligt på den händelsen.
Enligt våra uppgifter har det skett vid flera tillfällen.

– Det är inget jag känner till men jag kommer att följa upp det.
Vad har ni gjort åt det?

– Så fort vi fick kännedom om händelsen kallade Peabs platsledning till sig underentreprenören och krävde att de ska följa de skyddsregler som vi har. Om det inte följs kan vi vidta olika åtgärder.
Hur rimmar detta med företagets nollvision för olyckor?

– Arbetsmiljö och säkerhet är ett av våra viktigaste fokusområden och det är oacceptabelt att det händer olyckor, därför agerar vi när någon arbetar utan skydd.
Vilket ansvar har och tar ni för arbetarnas säkerhet på bygget?

– Vi har ett ansvar för att samordna arbetsmiljön för alla underentreprenörer och vår egna anställda. Vi har skyddsregler som ska följas och alla får en introduktion om säkerheten då de kommer till arbetsplatsen. Vi begär att våra underentreprenörer ska redovisa vilka risker de har och hur de ska arbeta med dem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takjobb utan säkerhet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig